Srijeda, 17. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Tajvan tvrdi da 68 kineskih vojnih aviona izvodi vježbe u Tajvanskom moreuzu

Preuzmite sliku

Ministarstvo odbrane Tajvana saopćilo je danas da ukupno 68 kineskih vojnih aviona i 13 brodova mornarice obavljaju vježbe u osjetljivom Tajvanskom moreuzu i da su neki od njih “namjerno” prešli u takozvanu “srednju liniju”, teritoriju koja se u praksi smatra linijom razdvajanja, piše britanski Guardian.

Ministarstvo je u saopštenju osudilo Kinu, navodeći da su njene oružane snage “ozbiljno oštetile” trenutnu sitauaciju i “uznemirile” vodeni i vazdušni prostor Tajvana. Tajvanski ministar vanjskih poslova Joseph Wu napisao je na Twitteru da je “Kina izvela rekordnih 68 letova ratnih aviona i poslala 13 ratnih brodova oko Tajvana”.

“Mnogi od njih su prešli srednju liniju tjesnaca kako bi simulirali napade. Ova opasna eskalacija vojne prijetnje ruši mir i stabilnost u regionu i mora se osuditi”, napisao je on.

Kina je danas nastavila da izvodi vojne vježbe u blizini Tajvana uslijed posjete američke političarke Nensi Pelosi ovom ostrvu.

Kineska vojska saopštila je da je izvela borbene vježbe u vazduhu i na moru na sjeveru, jugozapadu i istoku Tajvana, i nastavlja da “ispituje zajedničke borbene sposobnosti trupa”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,