Ponedjeljak, 28. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Tajlandska princeza uputila izvinjenje javnosti zbog kandidature na izborima

Sestra tajlandskog kralja, princeza Ubolratanu Mahido, uputila je u utorak javnosti izvinjenje zbog “problema” koje je izazvala svojom kandidaturom za premijera te zemlje na predstojećim izborima sljedećeg mjeseca.

Izborna komisija dan prije je uklonila njeno ime sa zvanične liste kandidata za premijera smatrajući da članovi kraljevske porodice ne treba da se miješaju u politiku.

“Žao mi je što je moja iskrena namjera da radim za zemlju i tajlandski narod izazvala takve probleme koji ne bi trebalo da se događaju u ovoj eri”, napisala je ona na Instagramu.

Ubolratanina nominacija bez presedana od strane stranke koja je povezana s populističkim bivšim premijerom Thaksinom Shinawatrom uzdrmala je zemlju jugoistočne Azije, u kojoj monarhija ostaje izvan politike i koju poštuju milioni Tajlanđana, navodi Reuters.

Izborna komisija također najavljuje mogućnost raspuštanja stranke Thai Raksa Chart kao rezultat princezine nominacije. Izborni zakoni zabranjuju uključivanje monarhije u političke kampanje.

Stranka je pak pozvala izbornu komisiju da bude poštena u svojoj odluci.

“Ustav štiti prava i slobodu tajlandske stranke Raksa Chart “, izjavio je Surachai Chinchai iz pravnog tima stranke u srijedu.

Princezinu kandidaturu kritikovao je i njen mlađi brat, kralj Maha Vajiralongkorn kao “neadekvatnu” i nezakonitu.

Ubolratana (68 godina) je najstarija kći kralja Bhumibola. Rođena je 1951. u Lausanni, a studirala je matematiku i biohemiju na Tehnološkom institutu u Massachusettsu (MIT)
i magistrirala javno zdravstvo na Sveučilištu Kalifornije u Los Angelesu.

Princeza Ubolratana napustila je svoju kraljevsku titulu 1972. kada se udala za Amerikanca Petera Jensena, kojeg je upoznala dok je studirala. Živjela je u Sjedinjenim Državama 26 godina do 1998., kada se razvela od Jensena s kojim ima troje djece i vratila se na Tajland. Njezin sin stradao je u tsunamiju u Indijskom oceanu 2004. godine u dobi od 21 godine. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje