Srijeda, 19. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Supruga El Chapa, Emma Coronel, osuđena na tri godine zatvora

Preuzmite sliku

Suprugu meksičkog trgovca drogom, El Chapa, Emmu Coronel (32), američki savezni sud osudio je na tri godine zatvora nakon što je priznala sudjelovanje u krijumčarenju moćnog kartela Sinaloa.

Tužitelji su za nju tražili četiri godine zatvora.

Sudija Rudolph Contreras rekao je da je Emma Coronel Aispuro, Amerikanka meksičkog podrijetla bila jako mlada kada se udala za “El Chapa” i da je nakon hapšenja u februaru sarađivala s vlastima, javlja HRT.

U junu je optužena za sudjelovanje u trgovini drogom, pranju novca i transakcijama s jednim stranim narkotrgovcem.

Bivša misica, influencerica i kreatorica, optužena je da je bila posrednica između Joaquina Guzmana alias El Chapa i njegovih suradnika, da je sudjelovala u upravi kartela Sinaloa, jednom od najmoćnijih u svijetu, kada je El Chapo bio u zatvoru u Meksiku.

Za El Chapa koji je od nje stariji 32 godine, udala se 2007. i s njim ima blizanke. Od vjenčanja do njegova hapšenja u februaru imala je višestruke svjesne koristi od trgovine drogom njezina supruga, prema optužnici.

Priznala je da je znala za uvoz u Sjedinjene Države najmanje 450 kg kokaina, 90 kg heroina, 45 kg metamfetamina i 90 tona marihuane.

Tužitelji su rekli da je pomogla El Chapu u bijegu iz jednog meksičkog zatvora 2015. godine, kada je pobjegao kroz tunel dug kilometar i pol.

Joaquina Guzmana smatralo se najmoćnijim trgovcem drogom u svijetu do hapšenja 2016. i izručenja Sjedinjenim Državama 2017.

U julu 2019. je osuđen na doživotni zatvor i služi kaznu u Coloradu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje