Nedjelja, 14. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Sudanka, osuđena na smrt zbog preljube, biće pogubljena kamenovanjem

Preuzmite sliku

Sudanka, osuđena na smrt zbog preljube, biće pogubljena kamenovanjem, a ovo je prvo takvo pogubljenje u više od decenije.

Maryam Alsyed Tiyrab, koja je prošlog mjeseca uhapšena u sudanskoj državi Bijeli Nil, sud je 26. juna proglasio krivom za preljubu. Supruga muškarca za kojeg je Tiyrab optužen da je imala aferupredala je policiji video-dokaze ranije ove godine, ali je i zatražila od policije da ne traži smrtnu kaznu – koja je propisana u slučajevima preljube po šerijatskom zakonu. piše Daily Star.

Međutim, ženin otac je tražio da se par pogubi i sud je presudio u njegovu korist, prenosi Shargh Daily. Tiyrab rekla je da planira uložiti žalbu na kaznu koju su izrekli sudovi. Kazne za pogubljenje kamenovanjem, koje se uglavnom izriču protiv žena, često su poništavane na višem sudu. Posljednji zabilježeni slučaj žene osuđene na kamenovanje zbog preljube u Sudanu bio je u državi Južni Kordofan 2013. godine. Kazna je ukinuta, prenosi Tuzlanski.ba.

Afrički centar za studije pravde i mira (ACJPS), sa sjedištem u Ugandi, saopćio je da je ova kazna prekršila domaće i međunarodno pravo i pozvao na Tiyrabovo “hitno i bezuvjetno puštanje na slobodu”. Grupa kaže da je Tiyrab bilo uskraćeno pravno zastupanje dok je bila na dnevnom ispitivanju u policiji i da joj nije dato pravično suđenje.

“Primjena smrtne kazne kamenovanjem za zločin preljube predstavlja teško kršenje međunarodnog prava, uključujući pravo na život i zabranu mučenja i okrutnog, nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja”, navode iz centra.

Zbog ove kazne strahuju da je to znak da nova vlada koju podržava vojska, a koja je preuzela vlast u Sudanu u puču prošlog oktobra, planira poštovati mali napredak u pravima žena učinjen pod prethodnom administracijom zemlje. Prema islamskom zakonu, krivična djela Hudud – kao što su preljuba, bogohuljenje i pijenje alkohola – podrazumijevaju kazne koje uključuju amputaciju ruku i nogu, bičevanje i smrt. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje