Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sud u Pakistanu oslobodio brata za ubistvo ‘iz časti’ svoje sestre, zvijezde društvenih medija

Preuzmite sliku

Sud u Pakistanu oslobodio je muškarca koji je ubio svoju sestru, zvijezdu društvenih mreža, Qandeel Baloch, tri godine nakon što je osuđen za njeno ubistvo jer je ,”nanijela sramotu porodici”.

 • Muhammed Waseem osuđen je na doživotni zatvor u julu 2016. godine nakon što je priznao da je ubio svoju sestru Qandeel Baloch, koju su u toj zemlji prozvali pakistanskom Kim Kardashian, prenosi BBC.

  Tada je rekao da je to uradio jer je zvijezda osramotila porodicu.

  Sudski nalog tek treba da bude objavljen, ali advokati su rekli da je uslijedio nakon što je Waseem povukao priznanje, a njegovi roditelji su tražili njegovo oslobađanje.

  Ubistvo Qandeel Baloch izazvalo je šok u Pakistanu i dospjelo na naslovnice novina širom svijeta.

  Advokat Waseema Balocha, Sardar Mehmood, potvrdio je danas oslobađajuću presudu, ali nije ponudio više detalja.

  Sudska odluka još nije službeno objavljena. Baloch je uhapšen nekoliko dana nakon ubistva, a na videosnimku je priznao da je ubio svoju 25-godišnju sestru.

  Ova 26-godišnjakinja postala je poznato ime u Pakistanu nakon što je na društvenim mrežama, na kojima je imala stotine hiljada pratitelja, ponekad objavljivala djelomično obnažene fotografije, komentare i video zapise.

  Bila je svjesna protivljenja s kojim se suočila u konzervativnoj muslimanskoj zemlji, ali nije posustala u svojim stavovima.

  Njen brat Waseem rekao je da ju je drogirao, a zatim zadavio na smrt ,,zbog obeščašćavanja imena Baloch”.

  Za njeno ubistvo osuđen je krajem 2019. na doživotni zatvor.

  Advokat Waseema rekao je za BBC da je odluka o oslobađanju uslijedila nakon što su mu roditelji rekli da su mu oprostili, i nakon što je Waseem podnio žalbu da je njegovo priznanje bilo iznuđeno od policije.

  Pakistanski glumac Osman Khalid Butt, koji je glumio u TV drami o životu zvijezde društvenih medija, rekao je za BBC Asian Network da je presuda vratila kampanju borbe za pravdu za Qandeel Baloch skroz na početak.

  – Kako ćemo promijeniti mizogini način razmišljanja u našem društvu kada ovakve presude jasno pokazuju da zakon nije na našoj strani? – upitao je on.

  Waseemova majka, Anwar Bibi, pozdravila je odluku, rekavši novinarima: “Zahvalna sam sudu koji je naredio puštanje mog sina na naš zahtjev.”

  Usput je dodala da su “još tužni zbog gubitka kćerke”. Očekuje se da će Waseem biti pušten na slobodu krajem ove sedmice.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , , ,