Ponedjeljak, 30. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Stoltenberg: Nećemo zaboraviti Afganistance koji nisu evakuisani

Preuzmite sliku

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ocijenio u utorak da je “neophodno” da aerodrom u Kabulu ostane otvoren i obećao da neće zaboraviti one koji pokušavaju da pobjegnu od talibanskog režima u Afganistanu poslije odlaska poslednjih američkih vojnika.

“Održavanje aerodroma otvorenim je od suštinske važnosti, kako za pružanje humanitarne pomoći narodu Afganistana, tako i za osiguranje da možemo nastaviti da evakuišemo ljude, one koji to žele, ali nisu mogli da odu”, rekao je Stoltenberg.

Prema njegovim riječima, NATO je posvećen nastavku rada na evakuisanju Afganistanaca.

“Nećemo ih zaboraviti”, dodao je Stoltenberg.

Pentagon je u ponedjeljak uveče saopštio da je američka vojska napustila Afganistan.

Ali, dok talibani slave pobjedu, NATO savezu ostaje da analizira šta je pošlo po zlu u njegovoj najvažnijoj vojnoj misiji od Hladnog rata.

Stoltenberg je obećao da će saveznici nastaviti diplomatski pritisak na talibane kako bi preostalim Afganistancima i njihovim porodicama, koji su pomagali zapadnim naporima i sada se osjećaju ugroženim, napustili zemlju.

Pohvalio je Tursku, članicu NATO -a, što je ponudila da preuzme ulogu u upravljanju aerodromom dok talibani pokušavaju da ga otvore, i zahvalio se oko 800 pripadnika civilnog osoblja pri NATO -a na pomoći u evakuaciji.

“Nastavićemo da radimo sa saveznicima u NATO -u i drugim zemljama kako bismo pomogli ljudima da odu. Talibani su jasno izjavili da će ljudima biti dozvoljeno da napuste zemlju, mi ćemo suditi o talibanima ne po onome šta govore, već šta rade”, rekao je Stoltenberg.

“Mi ćemo koristiti našu političku, diplomatsku, ekonomsku polugu kako bismo osigurali da ljudi mogu da odu. Ovo je važno jer su saveznici NATO -a bili tamo toliko godina.”

Kada je riječ o budućnosti, Stoltenberg je rekao da će zapadna alijansa od 30 članica morati pažljivo da analizira šta je pošlo po zlu u njihovoj misiji izgradnje afganistanske vlade i vojske koja bi bile sposobne da spriječe napredovanje talibana.

“Ovo su među teškim pitanjima koje moramo postaviti, sada ćemo imati proces u kojem ćemo proceniti, analizirati i naučiti svoje lekcije u NATO -u”, rekao je on.

„Zato što moramo bolje da razumijemo šta je pošlo po zlu, ali i da analiziramo dostignuća koja smo ostvarili u Afganistanu, ne samo kada je u pitanju borba protiv terorizma,”, istakao je generalni sekretar NATO. (RSE)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje