Utorak, 6. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Snažan zemljotres pogodio Iran: Mrtvi će se brojati u stotinama

iran-zemljotres
Preuzmite sliku

Najmanje 45 osoba poginulo je danas u Iranu nakon snažnog zemljotresa koji je potresao područje u blizini s Pakistanom, izvijestila je iranska Press TV.

iran-zemljotres

Američki geološki insitut (USGS) saopćio je da je potres bio jačine 7,8 stepeni Richtera, javio je CNN.

Epicentar je bio na 85 kilomatara južno-jugoistočno od irankog grada Haša, 165 kilometara sjeveroistočno od Irašara i 200 kilometara jugoistočno od Zahedana.

Reuters prenosi izjavu jednog iranskog dužnosnika koji očekuje da će se mrtvi brojati u “stotinama”, s obzirom da je riječ o najsnažnijem potresu u Iranu u posljednjih 40 godina.

Agencija Fars javlja da su komunikacije u pogođenoj regiji uglavnom u prekidu te da su na teren počele pristizati spasilačke službe.

Kao veliki problem navodi da su mnogi objekti na pogođenom području izgrađeni od blata, tako da im je i znatno blaže podrhtavanje od današnjega dovoljno da se sruše.

Ista agencija podsjeća i da je jedan od najsmrtonosnijih potresa Iran pogodio 2003. kada je gotovo sravnjen sa zemljom grad Bam, a poginulo je više od 30.000 ljudi.

USGS procjenjuje da je oko 360.000 ljudi osjetilo jako ili vrlo jako podrhtavanje.

Prvi izvještaji iz Pakistana također govore o mogućim većim oštećenjima na pogođenom području u regiji Baluchistan.

Reuters javlja da je potvrđeno kako je nestalo struje te da su komunikacije otežane.

U Indiji se potres osjetio sve do glavnog grada New Delhija gdje je dio građana čak u strahu istrčao na ulice. Izvještaji o evakuacijama stigla su i iz Katara i Dubaija, ali informacija o eventualnoj šteti nema, prenosi FENA.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: