Četvrtak, 3. Decembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Škotska premijerka: ‘Nezavisnost Škotske je na dohvat ruke’

Škotska premijerka Nicola Sturgeon izjavila je pred hiljadama pristalica u Glazgovu, na skupu s kojeg je zatražen novi referendum o nezavisnosti, da je nezavisnost Škotske “na dohvat ruke”.

“Izbori 12. decembra su najvažniji za Škotsku u našoj epohi. U igri je budućnost naše zemlje”, rekla je liderka independističke Škotske nacionalne partije (SNP).

Ona je navela da je perspektiva nezavisne Škotske “na dohvat ruke” i pozvala građane da u što većem broju izađu na izbore i glasaju za SNP.

Sturgeon želi da referendum o nezavisnosti bude održan 2020, ocjenjujući da je Brexit promijenio okolnosti pod kojima je 2014. godine 55% Škota glasalo za ostanak u Velikoj Britaniji. Ona je prošlog mjeseca na kongresu SNP u Aberdinu rekla da glasanje “treba održati naredne godine” i da se SNP za to priprema.

Plan je da se do Božića zatraži dozvola britanske vlade za održavanje referenduma. Vlada u Londonu se protivi novom referendumu tvrdeći da su se Škoti već izjasnili prije pet godina i da je riječ o “jedinstvenom događaju koji se dešava jednom u generaciji”.

Sturgeon navodi da se u međuvremenu desio Brexit.

Jedan od argumenata za ostanak u okviru Velike Britanije 2014. godine bio je taj da bi Škotska u slučaju nezavisnosti prestala da bude deo EU.  Dvije godine kasnije, 2016, na referendumu o Brexitu 62% Škota glasalo je za ostanak u EU.

Škotska premijerka se nada da će u slučaju izborne pobjede opozicionih laburista novi premijer podržati njen plan o novom referendumu.

Međutim, laburistički lider Jeremy Corbyn je izjavio da novi referendum “nije ni potreban ni poželjan”. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje