Četvrtak, 9. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Sjeverna Koreja upozorava omladinu na korišćenje južnokorejskog slenga i slušanje muzike koja je „opaki rak”

Preuzmite sliku

Sjevernokorejski državni mediji pozvali su mlade ljude da ne koriste sleng iz Južne Koreje i poručili im da govore sjevernokorejski standardni jezik.

U zvaničnoj sjevernokorejskoj štampi bilo je i natpisa o štetnosti usvajanja modnih trendova, frizura i muzike iz Južne Koreje.

To je dio sveobuhvatnog novog zakona kojim se, strogim kaznama, nastoje ukinuti bilo kakvi strani uticaji.

„Idejno i kulturološko prodiranje živopisne šarene table buržoazije još je opasnije od neprijatelja koji se hvataju oružja”, navodi se u članku.

Naglašeno je da je korejski jezik zasnovan na dijalektu Pjongjanga „superiorniji” i da bi mladi ljudi trebalo da ga pravilno koriste.

Sjever je nedavno pokušao da ukine južnokorejski sleng, na primer, žena koja muža naziva „oppa” – što znači „stariji brat”, ali se često koristi kao dečko.

Kim Jong Un smatra da je populčarna južnokorejska grupa K-pop (članovi na slici) „opaki rak”.

 • Strani uticaj se vidi kao prijetnja komunističkom režimu Sjeverne Koreje, oličenog u vrhovnom vođi Kimu Jongu Unu koji vlada gvozdenom rukom.

  Ranije je objavljeno da svako kod koga bude pronađena veća količina video materijala poput filmova iz Južne Koreje, Sjedinjenih Američkih Država ili Japana može da bude suočen čak sa smrtnom kaznom.

  Oni koji budu uhvaćeni kako gledaju navedeni materijal suočavaju se sa zatvorom i prinudnim radom na 15 godina.

  Ali, uprkos rizicima, strani uticaj nastavlja da prodire na Sjever, a visoko sofisticirani prstenovi krijumčarenja za distribuciju zabranjenih video materijala navodno i dalje djeluju.

  Neki Sjevernokorejci koji su prebjegli rekli su da je gledanje južnokorejskih drama igralo važnu ulogu u njihovoj odluci o bijegu.

  Jang Mo Jin, profesor na Univerzitetu za sjevernokorejske studije, rekao je za Koreja herald da je Kim, koji se školovao u Švicarskoj, „vrlo svjestan da bi K-pop ili zapadnjačka kultura lako mogla da uđe u mlađu generaciju i da ima negativnu uticaj na njegov socijalistički sistem”. (Oslobođenje)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,