Ponedjeljak, 23. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Sjeverna Koreja u lockdownu zbog koronavirusa

Preuzmite sliku

Sjeverna Koreja naredila je striktni nacionalni lockdown nakon što su zvanično potvrđene prve zaraze koronavirusom u toj zemlji.

Državni mediji javili su o epidemiji omikron varijante koronavirusa u prijestolnici Pyongyangu, ali nisu naveli broj zaraženih.

Državna novinska agencija KCNA javila je da je čelnik Sjevera Kim Jong-un obećao iskorijeniti epidemiju, koju je nazvao “ozbiljnom vanrednom situacijom” koja je probila “karantinski front” zemlje.

Posmatrači, međutim, vjeruju da je virus dugo prisutan u zemlji.

Oni tvrde da je 25 miliona građana ranjivo na virus jer je Sjeverna Koreja odbijala da provodi program vakcinacije protiv Covida, odbijajući ponude iz međunarodne zajednice da snabdije zdravstvene ustanove milionima vakcina AstraZeneca i kineskim Sinovacom u prošloj godini.

Također su se pojavile brige zbog sjevernokorejskog siromašnog sistema zdravstvene zaštite.

Glavno sredstvo sjevernokorejske borbe protiv Covida bilo je zatvaranje granica zemlje u januaru 2020.

To je, međutim, također spriječilo ulazak osnovnih životnih namirnica u zemlju, što je dovelo dio nestašica hrane i narušavanja ekonomije.

Južnokorejska vlada saopćila je da je obnovila ponudu humanitarne pomoći Sjeveru, u odgovoru na vijest o izbijanju epidemije. Pyongyang još nije odgovorio na tu ponudu, prenosi BBC.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje