Nedjelja, 17. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sirija: Mališani lože kartonske kutije kako bi se zaštitili od hladnoće

Preuzmite sliku

Troje mališana koji se s roditeljima nalaze u izbjegličkom kampu u Idlibu, tokom dana zajedno s ocem prikupljaju kartonske kutije koje noću lože kako bi se zaštitili od hladnoće i zime, javlja Anadolu Agency (AA).

 • Ova porodica, kao i mnoge druge, morala je pobjeći od napada snaga režima Bashara al-Assada i njihovih pristalica u Idlibu, te je utočište pronašla u kampu Rahme u kojem ne postoje skoro nikakvi uvjeti za život.

  Bilal Aydo je u razgovoru za AA kazao da su morali napustiti dom zbog sve učestalijih i žešćih napada Assadove vojske.

  “Život je stvarno težak. Noću postaje još teže. Samo mi i Allah znamo kako nam je”, kazao je 35-godišnji Aydo te dodao da mu je veliki problem pronaći ogrjev kako bi njegova djeca boravila u toplom.

 • – Najgore je noću –

  Istakao je da je najgore noću kada je djeci dok pokušavaju zaspati mnogo hladno u šatoru.

 • Navodi da zbog toga tokom dana zajedno sa djecom sakuplja kartonske kutije kako bi se mogli ugrijati tokom noći.

  Ističući kako šatori budu poplavljeni tokom kišnih dana, otac troje mališana dodaje da tada kopa kanale na bočnim stranama šatora kako bi spriječio vodu da prodre u unutrašnjost njihovog sadašnjeg doma.

 •  

  Njegov sedmogodišnji sin Samer Aydo kazuje kako je zajedno sa roditeljima morao napustiti topli dom.

  “Morali smo napustiti našu kuću. Sve smo ostavili iza sebe i sada smo ovdje u kampu”, kazao je dječak.

  Njegova sestra Reem kratko dodaje da je bolesna jer je vrlo hladno u kampu.

  “Kada se prehladim, moj otac pokušava da nas ugrije paleći vatru vani”, kazala je djevojčica.

  – Idlib proglašen zonom deeskalacije –

  Uz posredstvo Turske, Rusije i Irana, tokom majskih pregovora 2017. godine, u Astani je Idlib proglašen zonom deeskalacije, baš kao i regije Homs, Istočna Guta i Deraa-Kuneytra. Snage odane Assadovom režimu su iskoristile uspostavljeno primirje i uz podršku ruskih zračnih snaga zauzele sve tri regije, dok je Idlib ostao pod kontrolom opozicije.

 • U Sočiju je 17. septembra 2018. godine postignut dodatni dogovor o prekidu sukoba i uspostavi demilitarizirane zone u Idlibu. Shodno dogovoru, opozicione snage su narednog mjeseca povukle teško naoružanje iz Idliba.

  Rusija i režimske snage su u maju 2019. pokrenule operacije tokom kojih su zauzele mnoga naselja u zoni deeskalacije sukoba Idlib.

 • Turska i Rusija su 5. marta ove godine postigle novi dogovor u Moskvi.

  Režimske snage povremeno krše primirje koje se u značajnoj mjeri poštuje. U periodu od 2017. do 2020. godine oko dva miliona civila bilo je prisiljeno migrirati prema područjima u blizini turske granice.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,