Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Sirija: Bajramska radost u Afrinu kod Halepa prkosi ratnom grotlu (FOTO)

Preuzmite sliku

Uprkos činjenici da se Sirija već petu godinu u grotlu građanskog rata, u gradu Afrin u regiji Halep se ipak osjeti duh Kurban-bajrama koji će muslimani širom svijeta obilježiti sutra.

Riječ je o gradu u kojem je živjelo oko 700.000 stanovnika, a danas u njemu živi više od milion ljudi, jer su brojni prognani iz drugih gradova utočište pronašli upravo u ovom gradu koji je pod kontrolom umjerene sirijske opozicije.

Danas je u ovom gradu bio pravi predbajramski dan i brojni stanovnici su se okupili na stočnoj pijaci kako bi kupili kurban koji će sutra zaklati kao žrtvu Bogu i uz molitvu da se agonija njihove zemlje što prije okonča.

Jedan od posjetilaca pijace Hasan Abdo je za AA kazao da je ove godine Bajram dočekan u nešto mirnijem ozračju i da je i prodaja stoke i drugih roba u čaršiji veća u odnosu na prošlogodišnju.

Abdo je kazao da je Kurban-bajram praznik solidarnosti i da mu se raduju i bogati i siromašni i da će ova druga populacija sutra osjetiti bajramsku radost uz kurbansko meso na trpezi.

Stočar Suleyman Hamres svoje ovce i ovnove prodaje po cijeni od 100 do 300 dolara i tvrdi da je to bajramska cijena, jer je kilogram mesa u ratom zahvaćenoj zemlji inače znatno skuplji.

Bajramsko ozračje moglo se vidjeti i u staroj gradskoj čaršiji, a vlasnik trgovine tekstila Delil Hasan kaže da je danas prodao više nego prethodnih dana i da je svjestan da su cijene visoke zbog ratnih dejstava u zemlji.

Slastičar Muhammed Muhtar je za bajramske prilike pripremio baklave i slastice od jednog do 15 dolara kako bi pružio priliku svim svojim sugrađanima da mogu kupiti nešto shodno njihovom imovnom stanju. (Anadolu Agency)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,