Nedjelja, 5. Aprila 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

649

OPORAVLJENI

30

UMRLI

21
Preuzmite sliku

Saudijska Arabija: Pet osoba osuđeno na smrt za ubistvo novinara Khashoggija

Saudijska Arabija osudili je pet osoba na smrt zbog ubista novinara Jamala Khashoggija.

Još trojica su osuđena na dugogodišnju kaznu zatvora zbog pomaganja u ubistvu novinara.

Dana 2. oktobra 2018. saudijski novinar Jamal Khashoggi ušao je u saudijski konzulat u Istanbulu zbog dokumenata koji su mu bili potrebni za planirano vjenčanje sa zaručnicom Hatice Cengiz, državljankom Turske.

Pedesetdevetogodišnji Khashoggi nikada nije napustio zgradu.

U danima koji su uslijedili, turski zvaničnici objavili su da je Khashoggi, koji je za Washington Post pisao kolumne u kojima je kritikovao saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, ubijen i da mu je tijelo raskomadano, te da je zločin počinilo 15 operativaca saudijske obavještajne službe.

Rijad je u početku demantovao da ima saznanja o zločinu, ali je kasnije priznao da je Khashoggi ubijen u „odmetničkoj operaciji“.

Ubistvo je izazvalo globalno negodovanje, a istraga Ujedinjenih nacija iz juna potvrdila je da je Khashoggi bio žrtva „ubistva s predumišljanjem“ za koji odgovornost treba snositi Saudijska Arabija. Također je objavila da postoje „dovoljni“ i „kredibilni“ dokazi koji Bin Salmana povezuju s ubistvom.

U intervjuu objavljenom u ponedjeljak, saudijski prijestolonasljednik je demantovao da je naredio Khashoggijevo ubistvo, ali da snosi odgovornost za njega jer se desilo za vrijeme njegove vladavine.

Ko je bio Jamal Khashoggi

Rođen u Medini u Saudijskoj Arabiji 1958. godine, Khashiggi je jedno vrijeme bio blizak saudijskog kraljevskoj porodici i imao je reputaciju reformiste.

Karijeru je počeo kao novinar u Saudi Gazette, novinama na engleskom jeziku, pokrivajući važne događaje poput sovjetske invazije na Afganistan.

Kasnije je bio savjetnik za medije princa Turkija bin Faisala, bivšeg čelnika saudijske obavještajne službe i bivšeg ambasadora te zemlje u SAD-u.

U narednim godinama, postao je advokat za prava žena i slobodu govora u Saudijskoj Arabiji. Godine 2017. samoinicijativno je otišao u egzil u SAD, govoreći da mu je naređeno da „ušuti“.

Tamo je počeo pisati kolumne za Washington Post, na mjesečnoj bazi, u kojima je često kritikovao politiku Bin Salmana, uključujući odluku o vojnoj intervenciji u Jemenu.

U jednom od tekstova u Postu, Khashoggi je osudio hapšenja saudijskih intelektualaca pod Bin Salmanom, govoreći. “Saudijska Arabija nije uvijek bila ovako represivna. Sada je nepodnošljivo“.

Sebe je opisivao kao saudijskog patriotu, a odbacivao je naziv disidenta.

Šta je Mohammed bin Salman mislio o Khashoggiju?

New York Times je, u izvještaju iz februara, objavio da je Bin Salman u razgovoru iz 2017., rekao svom najbližem saradniku da iskoristi „metak“ na Khashoggiju ako se on ne vrati u Saudijsku Arabiju i prestane kritikovati saudijske vlasti.

Citirajući bivše američke i inostrane zvaničnike sa saznanjima o obavještajnim podacima, The Times je naveo da se Bin Salman, također, žalio jednom od svojih saradnika da je Khashoggi postao previše utjecajan i da njegovi tekstovi i postovi na Twitteru ugrožavaju imidž saudijskog princa kao reformatora koji gleda u budućnost.

Kada mu je saradnik rekao da bi se akcijom protiv Khashoggija rizikovala međunarodna osuda, Bin Salman je navodno rekao da Saudijska Arabija ne bi trebala brinuti o reakciji na način na koji postupa prema svojim građanima.

Nakon što je Khashoggi ubijen, američki mediji su izvijestili da je Bin Salman opisao Khashoggija kao „opasnog islamistu“, u telefonskom razgovoru sa Jaredom Kushnerom, zetom američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegovim tadašnjim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Johnom Boltonom.

Razgovor se desio malo nakon Khashoggijevog nestanka.

Kako je Khashoggi ubijen?

Detalji šta se desilo sa Khashoggijem ubjavljeni su u turskim medijima, kao i u slučaju koju je vodila istražiteljica Ujedinjenih naroda za vansudska ubistva.

Prema snimcima obavještajnih službi, oni su otkrili da su Khashoggijeve ubice razgovarale o tome kako da raskomadaju i prenesu tijelo. Nekoliko minuta nakon što je on ušao u zgradu, jedan od članova tima za ubistva pitao je „da li je životinja za žrtvovanje“ stigla.

Novinar je onda, prema snimcima, uvučen u ured generalnog konzula. Mutreb, Bin Salmanov tjelohranitelj, rekao je Khashoggiju da će biti vraćen u Rijad i da mora ostaviti poruku sinu, u kojoj će mu napisati da ne brine ako ga ne bude mogao pronaći.

Khashoggi je to odbio učiniti i potom je drogiran. Njegove posljednje riječi bile su „Imam astmu. Ne činite to, ugušit ćete me“.

Oko 24 minute nakon Khashoggijevog dolaska, na snimcima se čuo zvuk za koji turski obavještajci misle da je pila, kao i zvuk plastičnih kesa.

Khashoggijevi ostaci još nisu pronađeni.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,