Nedjelja, 4. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Saudijska Arabija otvara umru za vakcinisane hodočasnike iz inozemstva

Preuzmite sliku

Meka i Medina će od 9. augusta početi dočekivati posjetioce iz inozemstva u svoje džamije uz zadržavanje mjera opreza protiv COVID-19.

Saudijska Arabija počet će postepeno zaprimati zahtjeve vakcinisanih inozemnih hodočasnika za umru (mali hadž) od 9. augusta pošto ih godinu i po dana nisu primali zbog pandemije korona virusa, objavila je državna novinska agencija SPA u nedjelju.

S kapacitetom koji bi postepeno porastao do dva miliona hodočasnika sa 60.000 hodočasnika mjesečno, Meka i Medina počet će dočekivati posjetioce iz inozemstva u svoje džamije uz zadržavanje mjera opreza protiv COVID-19.

Dužnosnik Ministarstva za hadž i umru rekao je da će domaći i strani hodočasnici morati priložiti potvrdu vakcinacije protiv COVID-19 uz zahtjev za umru, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Ograničen broj hadžija

Vakcinisani hodočasnici iz zemalja kojima je zabranjen ulazak u Saudijsku Arabiju morat će u karantin pri dolasku, dodaje se.

Umra, hodočašće u Meku koje se može obaviti u bilo koje doba godine, ponovo je otvoreno u oktobru za domaće hodočasnike.

Saudijska Arabija je drugu godinu zaredom primila ograničen broj hadžija u julu. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,