Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Saudijska Arabija: Nekoliko povrijeđenih u eksploziji na groblju

Preuzmite sliku

Francuski zvaničnici kazali su kako je više ljudi povrijeđeno u srijedu kada je eksplozivna naprava aktivirana na komemoraciji povodom završetka Prvog svjetskog rata na groblju u saudijskom gradu Jedda, prenosi Anadolu Agency (AA).

Zvaničnici Ministarstva vanjskih poslova Francuske naveli su da je nekoliko zemalja imalo svoje predstavnike na ceremoniji, održanoj na groblju stradalih nemuslimana.

U srijedu se obilježava 102. godišnjica primirja kojim je okončan Prvi svjetski rat. Francuski zvaničnici govorili su pod uslovom da ostanu anonimni.

Napad je uslijedi nakon napada nožem 29. oktobra u kojem je lakše povrijeđen stražar u francuskom konzulatu u Jeddi. Napad je izvršio Saudijac, koji je uhapšen, a njegovi motivi još uvijek nisu poznati.

Francuska je pozvala svoje građane u Saudijskoj Arabiji da budu “maksimalno pripravni“ zbog povišenih tenzija nakon što je napadač odrubio glavu francuskom srednjoškolskom učitelju koji je na časovima pokazivao karikature proroka Muhameda. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje