Četvrtak, 22. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

SAD protiv prekida vatre u Gazi, podržava nastavak humanitarnih pauza

Preuzmite sliku

Sjedinjene Američke Države (SAD) nastavile su u četvrtak da izražavaju protivljenje trajnom prekidu vatre kojim bi se okončala neprijateljstva u opkoljenom Pojasu Gaze, javlja Anadolu.

Američka administracija poručila je da će nastaviti podržavati produžetak humanitarnih pauza.

“Ne podržavamo trajni prekid vatre. U ovom trenutku podržavamo ideju humanitarnih pauza”, rekao je novinarima glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby.

“Želimo vidjeti da se ova sedmodnevna pauza nastavi i osmi dan, deveti, deseti i tako dalje. Ali u konačnici, to će zahtijevati od Izraela i Hamasa da pristanu na parametre produženja tog sporazuma, ali u Sjedinjenim Američkim Državama imaće zagovornika za produženje dogovora”, dodao je.

Četverodnevna humanitarna pauza u kojoj je posredovao Katar stupila je na snagu u petak, a privremeno je zaustavila izraelske napade na Pojas Gaze i uključila oslobađanje Izraelaca od strane Hamasa u zamjenu za oslobađanje Palestinaca iz izraelskih zatvora od strane Izraela.

Katar je u ponedjeljak navečer objavio sporazum o produženju početne četverodnevne pauze za još dva dana, a sada je dodatno produžena za još 24 sata.

U okviru sporazuma o razmjeni zarobljenika i zatvorenika u sklopu humanitarne pauze postignute između Izraela i Hamasa, do sada je pušteno 75 izraelskih zarobljenika iz Pojasa Gaze te 210 palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora.

U Pojasu Gaze je od 7. oktobra, kada su počeli izraelski napadi, ubijeno više od 15.000 Palestinaca, uključujući 6.150 djece i 4.000 žena, prema zdravstvenim vlastima u enklavi.

Zvanični broj poginulih u Izraelu iznosi 1.200.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,