Petak, 25. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

SAD: Protesti zbog puštanja na slobodu policajca optuženog za Floydovo ubistvo

Preuzmite sliku

Nakon što je uz kauciju iz pritvora u SAD-u pušten Derek Chauvin, bivši policajac i optuženik za ubistvo tamnoputog Georgea Floyda u Minnesoti, građani su ponovno na ulicama američkog Saint Paula, javlja Anadolu Agency (AA).

Veliki broj građana sa transparentima u rukama izašao je na ulice Saint Paula u Minnesoti.

Među okupljenim je bilo i onih koji su nosili transparente sa imenima ubijenih u tom američkom gradu.

Na protestima nazvanim “Tajni marš” bile su i porodice onih koji su ubijeni usljed policijskog nasilja. Protestom su željeli još jednom skrenuti pažnju na njihove zahtjeve koji uključuju otvaranje svih slučajeva ljudi koje je ubila policija.

Chauvin je nakon uplaćene kaucije prije nekoliko dana izašao iz zatvora Oak Park Heights u saveznoj američkoj državi Minnesoti.

On je optužen za drugostepeno ubistvo Floyda i suđenje se očekuje početkom naredne godine.

Chauvin je jedan od četiri policajaca optužena za brutalno ubistvo Georgea Floyda prilikom pokušaja nasilnog hapšenja u centru Minneapolisa.

Floyd je uhapšen zbog navodnog pokušaja korištenja falsifikovane novčanice od 20 dolara, a policajci su mu klečali na vratu i on ih je tokom devet minuta molio da mu omoguće da diše.

Floyd je preminuo od posljedica tog brutalnog pokušaja hapšenja, a taj incident je pokrenuo val antirasističkih protesta širom SAD-a i šire.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje