Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

SAD pozivaju na ‘trenutni prekid vatre’ u Gazi

Preuzmite sliku

Američka potpredsjednica Kamala Harris pozvala je na hitan prekid vatre u Gazi, čime je pojačan pritisak na ključnog saveznika Izrael dok su teške borbe bjesnile na palestinskoj teritoriji.

Komentari Harris u nedjelju, najsnažniji do sada od strane zvaničnika američke administracije, uslijedili su u trenutku kada je Washington predvodio pokušaj zaključenja primirja prije Ramazana, muslimanskog mjeseca posta koji počinje za otprilike jednu sedmicu.

Izaslanici Sjedinjenih Država, Katara i Hamasa bili su u Kairu na posljednjoj rundi pregovora o prijedlogu da se pauzira petomjesečni rat.

Prema jednom visokom američkom zvaničniku, Izrael je uglavnom prihvatio uslove, koji bi podrazumijevali pojačanu isporuku pomoći i razmjenu talaca za palestinske zatvorenike.

Navodno ostaje nekoliko spornih tačaka, uključujući Hamasovo insistiranje da se izraelske snage u potpunosti povuku sa devastirane teritorije.

– Hamas tvrdi da želi prekid vatre. Pa, dogovor je na stolu – rekla je Harris.

Govoreći neobično oštrim tonom, zahtijevala je od Izraela da “učini više da značajno poveća priliv pomoći” u Gazu, gdje je rekla da ljudi gladuju i da su uslovi “nehumani”.

– S obzirom na ogromne razmjere patnje u Gazi, mora doći do hitnog prekida vatre – naglasila je.

Pritisak za primirjem je rastao nakon što su pokušaji isporuke pomoći doveli do poprišta tragedije, a konvoji nisu uspjeli doći do porodica zahvaćenih nestašicom hrane na sjeveru.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,