Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

SAD i druge uglavnom autoritarne države potpisale deklaraciju protiv pobačaja

Preuzmite sliku

Sjedinjene Američke Države zajedno s tridesetak drugih država potpisale su deklaraciju koja se protivi prekidu trudnoće.

“Deklaracija ženevskog konsenzusa” poziva države da promiču ženska prava i zdravlje, ali bez prava na pobačaj.

Deklaracija je dio nastojanja Trumpove administracije, predvođene državnim sekretarom Mikeom Pompeom, da preusmjere vanjsku politiku SAD-a u konzervativnijem smjeru, čak i pod cijenu otuđenja dugogodišnjih saveznika.

“Pod predsjednikom Trumpom SAD su obranile dostojanstvo ljudskog života uvijek i svuda. On je to učinio kao nijedan predsjednik u historiji. Uspostavili smo nezabilježenu obranu nerođenih,” kazao je Mike Pompeo, i sam poznat po izjavama protiv ženskog prava na prekid trudnoće.

Deklaraciju su potpisali Brazil, Egipat, Mađarska, Indonezija i Uganda, kao i Bjelorusija, Sudan, Libija i Saudijska Arabija. Većina potpisnica nalazi se na popisu 20 najgorih zemalja za žene prema indeksu Sveučilišta u Georgetownu.

Uz Mađarsku i Bjelorusiju. jedina evropska država koja je potpisala deklaraciju je Poljska, gdje je odlukom Ustavnog suda prošle sedmice gotovo u potpunosti zabranjen pobačaj. (voxfeminae.net)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,