Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

SAD, Egipat i Katar predložili plan za okončanje rata u Gazi

Preuzmite sliku

SAD, Egipat i Katar vrše pritisak na Izrael i palestinski Hamas da prihvate sveobuhvatan plan na osnovu kojeg bi se okončao rat i oslobodili taoci iz Gaze.

The Wall Street Journal piše da su Sjedinjene Američke Države, Egipat i Katar predložili plan koji bi okončao rat, riješio pitanje talaca i na kraju doveo do normalizacije odnosa Izraela sa susjedima kako bi se usporavila palestinska država. Ove zemlje pokušavaju nagovoriti Hamas i Izrael da pristanu na njihov plan.

Implementacija sveobuhvatnog rješenja za situaciju na Bliskom Istoku trajala bi 90 dana. Za početak bi u prvoj fazi Hamas trebao osloboditi sve civile, a Izrael bi oslobodio stotine palestinskih sigurnosnih zatvorenika.

Istovremeno bi se Izrael morao povući iz Gaze, dozvoliti slobodu kretanja u Pojasu Gaze, prekinuti nadzor dronovima i udvostručiti količinu pomoći koja ulazi na teritoriju pod kontrolom Hamasa, prenosi Beta.

U sljedećoj fazi bi Hamas oslobodio žene IDF vojnike i tijela kidnapovanih Izraelaca, dok Izrael oslobađa još palestinskih zatvorenika. U trećoj fazi, Izrael bi povukao trupe na granicu Gaze, dok bi Hamas oslobodio posljednje taoce – vojnike i ljude koje smatra vojnicima.

Egipatski zvaničnici rekli su za WSJ da će se tada razgovarati o trajnom prekidu vatre, normalizaciji između Izraela i Saudijske Arabije, uz druge arapske zemlje, i novom procesu koji vodi do palestinske države – čemu se sadašnja izraelska vlada glasno protivi.

Oni su dodali da izraelski zvaničnici umjesto toga zagovaraju dvonedjeljni prekid vatre i izbjegavaju razgovore o trajnom prekidu vatre.

Pregovori o prekidu vatre trebali bi početi u Kairu u narednim danima, navodi se u izvještaju.

Vlada izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i dalje se oglušuje na međunarodne pozive za humanitarni prekid vatre i najavljuje dug rat do “potpune pobjede” protiv Hamasa.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,