Četvrtak, 21. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

SAD: Bijelci se višestruko više vakcinišu od tamnoputih i latinoameričkih sugrađana

Preuzmite sliku

Medijski izvještaji iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) ukazuju da je stepen vakcinacije protiv koronavirusa znatno viši među bijelcima, nego kod tamnoputih i latinoameričkih građana, prenosi Anadolu Agency (AA).

Televizija CNN provela je analizu u 14 saveznih američkih država koja je pokazala da se bijelci dvostruko više vakcinišu od njihovih tamnoputih i latinoameričkih sugrađana.

Analiza je pokazala da je više od četiri posto bijelaca primilo anticovid vakcinu, dok je taj postotak na 1,9 kod tamnoputih i 1,8 kod latinoameričkih građana.

Predsjednik SAD-a Joe Biden jučer je kazao kako statistike govore da tamnoputi i latinoamerički građani trostruko više umiru od posljedica koronavirusa u poređenju sa bijelcima.

“I to nije krivica bijelih Amerikanaca, ali jeste činjenica koju Amerikanci znaju, posebno mladi Amerikanci“, kazao je Biden.

Od sredine decembra u SAD-u je distribuirano 44,4 miliona doza anticovid vakcine, a građanima je već dato 23,5 miliona doza, podaci su američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

U SAD-u je od početka pandemije COVID-19 zaraženo 25,4 miliona ljudi, a od posljedica zaraze je umrlo više od 425.000 Amerikanaca.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje