Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Rusija i Kina rade na razvoju vakcine protiv koronavirusa

Preuzmite sliku

Rusija i Kina rade na razvoju vakcine protiv koronavirusa a Peking je predao genom virusa Moskvi, saopćila je ruska diplomatska misija u Kini u srijedu.

Broj preminulih od koronavirusa u Kini u srijedu je porastao na 132, dok je broj potvrđenih slučajeva sada porastao na skoro 6.000.

– Ruski i kineski eksperti sada su počeli razvijati vakcinu – navodi u saopćenju ruski konzulat u pokrajini Guangzhou.

Nije bilo odmah jasno da li ruski i kineski naučnici rade zajedno ili odvojeno. Konzulat u Guangzhou nije bio odmah dostupan radi komentara.

Rusija, koja nema nijedan potvrđen slučaj virusa, u utorak je počela pregledati sve ruske turiste koji se vraćaju iz Kine, saopćila je u srijedu nacionalna potrošačka nadzorna agencija.

– Kineska strana predala je genom virusa Rusiji, koji je omogućio našim naučnicima da brzo provedu ekspresne testove kojima je moguće identifikovati virus u ljudskom tijelu u roku od dva sata – navodi konzulat u saopćenju.

Rusija je u razgovorima s Kinom oko evakuiranja svojih državljana iz grada Wuhana i pokrajine Hubei, žarišta epidemije, dodaje konzulat.

Premijer Mihail Mišustin naredio je ruskoj agenciji za potrošački nadzor da sačini i predstavi plan vladi tokom dana o načinima sprečavanja širenja koronavirusa.

Ruske vlasti zatvorile su neke kopnene granične prijelaze s Kinom na ruskom dalekom istoku do 7. februara, prenosi Reuters.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,