Ponedjeljak, 30. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Pušten policajac optužen u slučaju Floyd uz kauciju od 750.000 dolara

Preuzmite sliku

Thomas Lane će aktivno biti praćen, neće smjeti nositi oružje, niti se zaposliti u policiji, uslovi su puštanja iz pritvora.

Thomas Lane, jedan od četiri policajaca iz Minneapolisa uključenih u hapšenje, a potom i smrt Afroamerikanca Georgea Floyda, pušten je iz pritvora, nakon što je za njega plaćena kaucija.

Advokat 37-godišnjeg bivšeg policajca Earl Gray potvrdio je da je za Lanea plaćena uslovna kaucija u iznosu od 750.000 dolara što znači da će Lane biti obavezan ispunjavati određene uslove kako ga ne bi ponovno pritvorili, javlja portal Index.hr.

Lokalni list Star Tribune piše da je novac većinom prikupljen na internetu putem PayPal donacija, odnosno uplata na web stranicu otvorenu za prikupljanje sredstava za njegovo puštanje iz pritvora.

U opisu te stranice stajalo je da je “Laneova kaucija bila nepravedno visoka te da je on učinio sve što je mogao da spasi Floydov život”.

Između ostalog, Lane će biti aktivno praćen, neće smjeti nositi oružje, niti se zaposliti u policiji.

Bezuslovna kaucija iznosila je milion dolara za njegovo puštanje iz pritvora.

Tereti se za pomaganje u ubistvu

Lane je iz pritvora u Hennepinu pušten oko 17:00 sati u srijedu, potvrdio je njegov advokat za ABC News, odbivši dati bilo kakav dodatan komentar.

Sada se nalazi u svojoj kući sa suprugom, a njegov advokat nije htio reći boji li se za svoj život, s obzirom na demonstracije širom zemlje.

Lane je jedan od trojice bivših policajca iz Minneapolisa optužen za pomaganje Dereku Chauvinu u hapšenju koje je prethodilo smrti Georgea Floyda.

Sva četverica su otpuštena iz policije nakon što je Floyd preminuo.

Chauvin se tereti za ubistvo drugog i trećeg stepena, dok se Lane, Kueng i Thao terete za pomaganje ubistvu.

Chauvinu je izrečena kaucija u iznosu od 1,25 miliona dolara, a Kuengu i Thaou po 750.000 dolara, kao i Laneu.

Iduće ročište Laneu je zakazano za 29. juna.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,