Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Propali milijarder nema ni 80 miliona dolara za dug

Preuzmite sliku

Indijac Anil Ambani nekad je vrijedio bar 55 milijardi dolara, a sada ima problema s pronalaskom 80 miliona da podmiri račune održavanja koje duguje Eriksonu.

Tajkun koji se prezadužio u svom telekomunikacijskom poslovanju, obećao je da će platiti lokalnoj jedinici Eriksona AB oko 5,5 milijardi rupija (80 miliona dolara) za usluge održavanja.

Ali to nije učinio nakon višestrukih obećanja, pa ga je prošlog mjeseca najviši indijski sud proglasio odgovornim za nepoštovanje. Drugi problem pojavio se prošle nedjelje kada je niži sud odbio da odmrzne povrat poreza koji su zadržali zajmodavci.

Ako isplata Eriksonu ne bude riješena do utorka, Ambani riskira tromjesečnu zatvorsku kaznu.

Prema podacima koje je prikupio Blumberg, Ambanijeva se neto vrednost smanjila na oko 300 miliona dolara sa oko 55 milijardi, koliko je vrijedio u 2008. godini. Dugovi njegovih firmi doveli su do rasprodaje imovine.

Zapanjujući pad je u oštroj suprotnosti s uspjehom njegovog starijeg brata Mukeša Ambanija sa neto vrednošću od 52,9 milijardi dolara, prema podacima “Bloomberg Billionaires“ Indeksa.

Iz grupacije firmi Anil Ambanija nisu komentarisali planove za plaćanje obaveza prema Eriksonu, prenosi Poslovni dnevnik.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,