Nedjelja, 13. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Prijateljstvo nema cijenu: Nepokretnu prijateljicu nosio do najvišeg vrha Grčke

Preuzmite sliku

Da iskreno prijateljstvo, ali i snaga ljudske volje ne poznaju granice, dokazuje primjer 22-godišnjakinje s invaliditetom koja je osvojila Olimp, najviši i po mnogima najljepši vrh u Grčkoj – na leđima svog prijatelja.

Eleftheria Toisou je vezana za invalidska kolica svoj cijeli život. O osvajanju planinskih vrhova sanjala je godinama. Životnu želju ispunio joj je prijatelj, Marios Giannakou, iznijevši je na vrh planine koju je, kako kaže, već ispenjao pedesetak puta.

“Osjećaji su bili snažni”, priča Toisou, studentica biologije i ljubitelj ekstremnih sportova. “Bila sam sretna, dirnuta… Na kraju, osjećaji su bili najintenzivniji kada smo se spustili i shvatili što smo napravili,” dodala je.

 • Ovo dvoje osvajača Olimpa dolaze iz grada Drama na sjeveru Grčke, a upoznali su se tek mjesec dana prije poduhvata preko zajedničkog prijatelja. Giannakou, ultramaratonac koji je sudjelovao na utrkama od Arktika do pustinjskih predjela, okupio je tim za podršku s kojim ih je pratio većim dijelom ove avanture.

  “Postojale su mnoge poteškoće. Bio je to prvi ovakav projekt i morali smo okupiti brojnu ekipu,” objašnjava Giannakou, dodavši kako je nosio Tisiou u specijalno dizajniranom ruksaku.

 • Najveći dio puta, ali i finalni uspon do vrha prošli su samo njih dvoje. “Ali najteži dio puta je bio onaj psihološki. Jedan čovjek je preminuo tamo samo dan ranije,” kazao je mladić. Uspon na Olimp, planinu u Antičkoj Grčkoj poznatu kao sjedište bogova, nije za kukavice. Njegovi vrhovi nose nadimak Zeusovo prijestolje, a oni koji se vrate s osvajanja ove planine pripovijedaju o strmim nagibima i skliskim stijenama.

  “Postojao je izvjesni strah jer stijene su bile ispred i iza nas, ali nikad se nismo bojali da nećemo uspjeti,” ističe Tosiou, čiji podvig svjedoči o snazi ljudske volje i kada se neke stvari čine nedostižnima. S druge strane, nesebična podrška njenog prijatelja, svjedoči o ljudskoj dobroti, ali i istinskom prijateljstvu.

  “Nikad nisam učinio ništa ljepše. Mislim da me ovo upotpunilo kao osobu,” rekao je Giannakou. Događaj je privukao pažnju mnogih pa i premijera Grčke, Kyriakosa Mitsotakisa, koji im je čestitao putem videa. (Reuters)

 • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,