Srijeda, 28. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Potraga za nestalim pomorcima se nastavlja: Osam trgovačkih brodova, avioni i mornarica pretražuju područje

Preuzmite sliku

S prvim zrakama sunca, na Atlantiku se nastavlja potraga za 11 nestalih pomoraca, među kojima je i hrvatski kapetan Dino Miškić iz Šibenika.

Podsjećamo, tegljač Bourbon Rhode koji je bio na putu za Gvajanu, našao se na putu uragana Lorenzo. Počeo je primati more u četvrtak, da bi u kasnijim poslijepodnevnim satima subote potonuo. U nedjelju je pronađena splav s troje preživjelih, dok se za ostalima traga i dalje.

U međuvremenu je objavljeno da su trojica spašenih Ukrajinci Dmytro Marchenko, Yevhenii Nikolov i Igor Morozov.

Koordinirana potraga

Trenutno se na ciljanoj poziciji potrage nalazi šest teretnih brodova i dva tankera koji kruže u perimetru pretpostavljenog pronalaska izgubljenih pomoraca.

Kompanija Bourbon Offshore izvijestila je da su mobilizirana sva raspoloživa sredstva u potrazi za posadom tegljača Bourbon Rhodea. Osnovan je Krizni štab koji usko sarađuje s Cross AG-om i s francuskom ratnom mornaricom.

Nastavlja se i potraga iz zraka koja je zbog nemogućnosti vizualnog pregleda mora prekinuta u subotu navečer. Avion francuske ratne mornarice Falcon 50 opet je poletio u rano nedjeljno jutro. Na mjesto nesreće poslan je i avion američkog Nacionalnog centra za uragane, a stiže i fregata s helikopterom. (Morski.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje