Petak, 30. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Potpredsjednik Turske Oktay u Bejrutu: Sve naše bolnice i luka u Mersinu su na usluzi Libanu

Preuzmite sliku

Potpredsjednik Republike Turske Fuat Oktay, koji danas boravi u posjeti Libanu, izjavio je kako je njegova zemlja spremna dodatno pomoći Libanu, čiji je glavni grad Bejrut pogođen snažnom eksplozijom. Oktay je rekao kako su sve turske bolnice, kao i luka u Mersinu na raspolaganju Libanu, javlja Anadolu Agency (AA).

Oktay danas boravi u posjeti Libanu zajedno s turskom delegacijom, u kojoj je i turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, četiri dana nakon što je glavni grad te zemlje pogodila snažna eksplozija u kojoj je poginulo najmanje 154, a povrijeđeno preko 6.000 ljudi.

Tursku delegaciju je na aerodromu Refik Hariri dočekao ministar vanjskih poslova Libana Charbel Wehbe, ambasador Turske u Libanu Hakan Cakil te predsjednik turskog AFAD-a Mehmet Gulluoglu.

Posjeta je počela sastankom s predsjednikom Libana Michelom Aounom u palati Baabda.

Oktay je, nakon sastanka s liderom Libana, kazao novinarima kako danas u Bejrutu boravi kako bi pokazao da se Turska solidariše s Libanom, te kako bi prenio poruke saučešća predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana i turskog naroda svim stanovnicima Libana.

Podsjetio je kako je Turska odmah nakon eksplozije u Bejrutu poslala pomoć u Liban.

“Već smo ovdje formirali dvije terenske bolnice, naši medicinski timovi su tu. TIKA je dopremila oko 400 tona pomoći”, rekao je Oktay, napominjući da su u Libanu i predstavnici turskog AFAD-a i Crvenog polumjeseca.

 • Potpredsjednik Republike Turske Fuat Oktay danas boravi u posjeti Libanu zajedno s turskom delegacijom, u kojoj je i turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, četiri dana nakon što je glavni grad te zemlje pogodila snažna eksplozija u kojoj je poginulo najmanje 154, a povrijeđeno preko 6.000 ljudi. Posjeta je počela sastankom s predsjednikom Libana Michelom Aounom u palati Baabda. ( Muhammet Fatih Oğraş – Anadolu Agency )

  “Prenijeli smo predsjedniku Libana Aounu da je Turska spremna poslati dodatnu pomoć u hrani i medicinskoj opremi. Sve turske bolnice i naše avio službe hitne pomoći su na raspolaganju Libanu”, rekao je Oktay.

  Oktay je izrazio spremnost Turske u kontekstu obnove luke Bejrut, koja je značajno ostećena u eksploziji, kao i okolnih zgrada. “Sve dok se ne obnovi luka u Bejrutu, turska u Mersinu je na usluzi Libanu”, poručio je Oktay.

  Oktay je dodao kako su od libanskih zvaničnika dobili informacije da je u eksploziji u Bejrutu poginulo najmanje 160 osoba, povrijeđeno je više od 5.000 a posljedice eksplozije osjetio je oko milion stanovnika. Ministar vanjskih poslova Libana prenio je informaciju da su od posljedica eksplozije polomljena stakla i na zgradama udaljenim 125 kilometara od mjesta eksplozije.

  Oktay će se tokom dana sastati i s predsjednikom parlamenta Nebihom Berrijem te premijerom Hassanom Diabom.

  Nakon sastanaka s libanskim zvaničnicima, planirano je da Oktay posjeti i mjesto eksplozije u luci Bejrut, u pratnji predstavnika turskog AFAD-a i Crvenog polumjeseca, koji su nakon eksplozije stigli u Bejrut kako bi pomogli libanskim službama za spašavanje i sanaciji štete. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,