Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Poljoprivrednici na ulicama Madrida uoči ključnog sastanka EU-a

Preuzmite sliku

Hiljade španskih poljoprivrednika održalo je u ponedeljak još jedan veliki protest u Madridu, koji se ovaj put poklopio s ključnim sastankom o poljoprivredi u Briselu, prenosi Anadolu.

Prema zvaničnim podacima, više od 5.000 poljoprivrednika i 100 traktora stiglo je na proteste u glavnom gradu Španije.

Za razliku od prošlosedmičnog masovnog protesta poljoprivrednika u Madridu, ovaj su organizovala tri glavna poljoprivredna sindikata u zemlji, koji su u pregovorima sa španskom vladom.

Demonstranti su se u ponedjeljak okupili i pred uredom Evropske komisije u Madridu, uoči sastanka ministara poljoprivrede zemalja članica EU-a u Briselu, kako bi ispitali načine za pojednostavljenje Zajedničke poljoprivredne politike (CAP), zbog koje je desetine hiljada farmera protestovalo širom kontinenta.

 • “EU mora da zaokrene svoju poljoprivrednu politiku za 180 stepeni. Otišlo je predaleko”, rekao je Miguel Padilla, šef sindikata COAG.

  U međuvremenu u Briselu su se poljoprivrednici sukobili s policijom tokom intenzivnog protesta na kojem je oko 900 traktora stiglo u Evropski kvart, gdje se nalaze sjedišta EU institucija.

  Uoči sastanka, španski ministar poljoprivrede Luis Planas rekao je da političari imaju “priliku” da reformišu sistem i upozorio da će rješenje vjerovatno “izostati”.

  Suočavamo se s evropskim izazovom pa nam je potrebno evropsko rješenje. Potreban nam je novi evropski pakt za naše poljoprivrednike i naše ruralne zajednice”, rekao je Planas.

 • Dodao je da će se Španija zalagati da blok ublaži određene ekološke propise i pravila.

  Španska vlada je ranije ovog mjeseca najavila niz mjera radi ublažavanja nezadovoljstva poljoprivrednika, međutim protesti se i dalje redovno organizuju.

  Poljoprivrednici su nezadovoljni zbog politike EU-a o zaštiti životne sredine i drugih pitanja koja predstavljaju finansijski teret i čine njihove proizvode skupljima od uvoza izvan EU-a.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje