Srijeda, 6. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Policija pronašla drogu u podu vrtića nakon smrti jednogodišnjaka

Preuzmite sliku

Policija je u vrtiću u njujorškom Bronxu otkrile skrovište u podu u kojem je bila droga, uključujući fentanil, nakon što je jednogodišnji dječak umro od, kako se sumnja, posljedica predoziranja fentanilom, objavila je u četvrtak policijska uprava New Yorka.

Droga je pronađena u srijedu na podu ispod igraonice u centru nakon što su vlasti dobile nalog za pretres objekta, saopćio je NYPD. Droga je bila teška otprilike osam do deset kilograma i bila je umotana.

Policija je saopćila da je otkrila i druge narkotike, ali nisu precizirali koje vrste, piše CNN.

U međuvremenu je Velika porota u New Yorku potvrdila u četvrtak optužnicu protiv Grei Mendeze (36) i Carlisto Acevedo Brito (41), dvoje osumnjičenih za smrtonosni incident predoziranja fentanilom 15. septembra, rekla je okružni tužilac Bronxa Darcel Clark.

Jednogodišnji Nikolas Dominici preminuo je prošle sedmice u dnevnom centru Divino Nino.

Troje druge djece, i to dva dvogodišnja dječaka i osmomjesečna djevojčica, hospitalizirani su nakon što su bili izloženi sumnjivom fentanilu i pretrpjeli su akutnu intoksikaciju opioidima, prenio je CNN.

Istražitelji su rekli da su otkrili kilogram fentanila ispod mjesta gdje su djeca drijemala u vrtiću. Ranije je objavljeno da je sam talog jak, te da jedno ili dva zrna fentanila mogu “slomiti” odraslog čovjeka tako da bi čak i sam talog za malo dijete uzrokovao smrt.

– Pronađeno je više dokaza koji dovode do zaključka da je ovo bilo više od obične dnevne njege – kazala je Clark u četvrtak.

Mendez i Brito, zajedno sa drugim zavjerenicima, vodili su posao distribucije fentanila iz zgrade u kojoj se nalazio vrtić, rekao je Damian Williams, američki tužilac za južni okrug New Yorka.

Istražitelji tragaju za trećim osumnjičenim muškarcem za kojeg se vjeruje da je Mendezin muž.

Osumnjičeni, čije ime nije javno, pojavljuje se na snimku kako izlazi iz centra držeći plastične vrećice za koje detektivi sumnjaju da sadrže fentanil, saopćile su vlasti.

Prema sudskim dokumentima, Brito je rođak Mendezinog muža i podstanar koji živi u spavaćoj sobi u sklopu vrtića.

Suočavaju se s doživotnom robijom na osnovu federalnih optužbi. Oboje osumnjičenih su prethodno pred državnim sudom optuženi za ubistvo, ubistvo iz nehata, napad, ugrožavanje dobrobiti djeteta i kriminalno posjedovanje kontrolisane supstance, pokazala je sudska dokumentacija. (Foto: Foto: NYPD)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,