Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pogledajte kako CIA pokušava privući Ruse da špijuniraju za njih: “Tražimo ljude od povjerenja”

Preuzmite sliku

CIA je objavila novi video čiji je cilj regrutacija ruskih vladinih zvaničnika koji se protive ratu u Ukrajini i žele špijunirati u ime SAD-a.

“Zašto je život jedne osobe vrijedniji od života drugih? Ko odlučuje o tome?”, čuje se glas na početku kampanje, a prikazuje zrelog muškarca kako zamišljeno gleda kroz prozor, dok njegova supruga uspavljuje njihovo dijete.

Središnja obavještajna agencija pokušava u svoje redove dovesti ruske špijune i navesti ih da otkriju svoje tajne, a zanimljivi snimak dijeli se na društvenim mrežama.

CIA pritom obećava ruskim državljanima da će ih zaštititi ako se odluče pridružiti špijunskoj mreži.

“CIA želi znati istinu o Rusiji i tražimo pouzdane ljude koji znaju i mogu nam reći istinu. Vaše informacije mogu biti vrijednije nego što mislite”,  navodi u videu CIA.

Također je objavljen video na ruskom jeziku naziva ‘Zašto sam stupio u kontakt s CIA-om: Moja odluka‘ na Facebooku, Twitteru i Telegramu.

Dvominutni video prikazuje lažne ruske vojnike koji potajno kontaktiraju CIA-u preko dark weba.

“Preživio sam. Moja porodica će preživjeti. Živjet ćemo dostojanstveno, zahvaljujući mojim djelima”, kaže narator na ruskom na kraju.

O kampanji CIA za CBS News je progovorio anonimni zvaničnik agencije.

“Želimo doprijeti do onih hrabrih Rusa koji se osjećaju pritisak zbog nepravednog rata ruske vlade da kontaktiraju CIA-u i učine to na najsigurniji mogući način. Tražimo ljude od povjerenja”, rekao je.

Svrha videozapisa je dati smjernica ruskim državljanima o tome kako mogu sigurno kontaktirati agenciju, poručio je. (Jutarnji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,