Nedjelja, 13. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Poginulo najmanje 50 osoba: Eksplodirao uskladišteni amonijum nitrat

Preuzmite sliku

U eksploziji u luci Bejrut, u Libanu, poginulo je najmanje 50 osoba, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministar zdravstva Hamad Hassan saopćio je kako je broj poginulih u eksploziji u Bejrutu povećan na 50, a da je povrijeđeno najmanje 2.750 osoba.

Lokalni mediji navode kako bi stvarne brojke mogle biti mnogo veće od zvaničnih.

Bolnice glavnog grada su prepune ranjenih, uglavnom sa povredama od stakla od kojih su neke vrlo duboke. Upućen je poziv za donacije krvi za ranjene koji samo nastavljaju pristizati.

Fred Bteich, neurohirurg koji živi i radi u Bejrutu, objavio je na svom Twitter profilu da će ovo biti ‘duga noć u hitnoj pomoći’ jer se pacijenti doslovno ‘gomilaju’ na podu.

Libanski ministar unutrašnjih poslova izjavio je da se moraju sačekati rezultati istrage da bi se sa sigurnošću utvrdio uzrok eksplozije, ali da preliminarni rezultati ukazuju na to da se radi o visoko eksplozivnom materijalu zaplijenjenom prije nekoliko godina, koji je bio uskladišten u luci. Ministar je izjavio za lokalnu televiziju Al Jadeed da je u pitanju amonijum nitrat koji se nalazio u skladištu od 2014. godine.

Reakcija Izraela

U posljednje vrijeme je prisutna napetost između Libana i Izraela koji je objavio kako nema ništa sa današnjom eksplozijom.

„Izrael nema nikakve veze sa incidentom“, kazao je jedan izraelski zvaničnik koji je želio ostati anoniman.

Izraelski ministar vanjskih poslova Gabi Ashkenazi izjavio je za izraelski TV kanal N12 kako je požar vjerovatni uzrok eksplozije u bejrutskoj luci.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,