Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Planeta izgubila 60% divljih životinja za 40 godina

Preuzmite sliku

Populacija divljih životinja širom planete opala je za gotovo 60 odsto od 1970. godine za šta je odgovoran čovjek, iznosi se u izvještaju dvije grupe za konzervaciju.

U opsežnoj analizi koju su sproveli Svjetski fond za prirodu i Londonsko zoološko društvo zaključeno je da će ukoliko se nastavi istim tempom, do 2020. sa planete nestati dvije trećine svih sisara, riba, vodozemaca i gmizavaca.

Izvještaj je nastao kao rezultat višegodišnje analize 3.700 životinjskih vrsta na 14.000 različitih staništa širom svijeta. Najveći uzrok pada broja divljih životinja je porast ljudske populacije, koja se od 1960. više nego udvostručila na blizu 7,4 milijarde, što znači gubitak staništa i manje hrane za druge životinje, prenosi Glas Amerike. Marko Lambertini, generalni direktor Svjetskog fonda za prirodu kaže da ljudi moraju pod hitno da razdvoje ljudski i ekonomski razvoj i ekološku degradaciju, a u tome mogu da pomognu vlade.

„Više nismo mali svijet na velikoj planeti. Sada smo veliki svijet na maloj planeti i došli smo do tačke zasićenja”, piše u predgovoru izvještaja. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,