Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pentagon: SAD ne traže sukob sa Iranom

Preuzmite sliku

Američki ministar odbrane Lloyd Austin osudio je iranski vazdušni napad u subotu na Izrael i pozvao Teheran da deeskalira situaciju, javlja Anadolu.

“Osuđujemo ove nepromišljene napade bez presedana Irana i njegovih zastupnika i pozivamo Iran da odmah zaustavi sve daljnje napade, uključujući i napade svojih posredničkih snaga, i da deeskalira tenzije. Ne tražimo sukob s Iranom, ali nećemo oklijevati da djelujemo kako bismo zaštitili naše snage i podržali odbranu Izraela”, rekao je Austin.

Prema njegovim riječima američke snage presrele desetine raketa i bespilotnih letjelica na putu ka Izraelu, lansiranih iz Irana, Iraka, Sirije i Jemena.

“Naše snage ostaju u položaju da štite američke trupe i partnere u regionu, pružaju dalju podršku odbrani Izraela i poboljšavaju regionalnu stabilnost“, rekao je on.

Austin je rekao da će nastaviti da pomno prati situaciju i konsultuje se sa saveznicima i partnerima.

Iran je kasno u subotu pokrenuo vazdušni napad na Izrael u znak odmazde za vazdušni napad na iranski diplomatski objekat u Damasku u Siriji 1. aprila. U tom napadu je ubijeno najmanje sedam pripadnika iranske Revolucionarne garde, među kojima i dva generala.

Revolucionarna garda potvrdila je u subotu lansiranje desetina dronova i projektila prema Izraelu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,