Srijeda, 29. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pećina na Tajlandu gdje su bili zarobljeni mladi fudbaleri otvorena za turiste

Preuzmite sliku

Nakon 15 mjeseci je otvorena pećina Tam Luang na Tajlandu za turiste, nakon što je prošle godine u njoj bilo zarobljeno 12 dječaka i njihov trener.

Ispred pećine u kojoj su trener i članovi fudbalskog kluba “Divlji veprovi” proveli punih 17 dana jučer se okupilo oko 2000 ljudi, u nadi da će biti među prvima koji će u nju ući, prenosi Hina.

Svi su spašeni u sklopu međunarodne akcije u kojoj je učestvovalo više od 90 ronilaca iz svih dijelova svijeta. Samo je jedan pripadnik tajlandske mornarice, Saman Gunan preminuo na putu prema izlazu iz pećine u koju je dostavljao boce s kisikom.

Prošle godine je pećinu obišlo oko milion ljudi, ali im nije bio dopušten ulazak u nju.

Dječaci, uzrasta između 11 i 16 godina i njihov trener (25) su prošle godine, 23. juna, ostali zarobljeni u pećini nakon što je tunel do ulaska u pećinu poplavljen.

U akciji spašavanja je učestvovalo 90 ronilaca iz svih dijelova svijeta, te volontera i profesionalaca. Akcija je trajala punih 17 dana.

Zanimljiva je i činjenica da je Netflix osigurao prava na snimanje mini serije o spašavanju dječaka, a događaj je već opisan u nekoliko knjiga. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje