Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Paraolimpijske igre u Tokiju bez gledatelja

Preuzmite sliku

Navijačima će biti zabranjeno prisustvo na Paraolimpijskim igrama u glavnom japanskom gradu Tokiju zbog pandemije koronavirusa, objavili su u ponedjeljak organizatori.

Bilo je nekoliko izuzetaka napravljenih tokom nedavno održanih Olimpijskih igara, pa je prisustvo određenog broja navijača bilo dopušteno na nekim područjima udaljenim od Tokija. Ovoga puta će biti zabranjeno prisustvo svim navijačima.

Organizatori su također zatražili od građana da ne izlaze na događaje koji će biti organizovani na cesti.

Odluka je objavljena nakon sastanka s predsjednikom Međunarodnog paraolimpijskog odbora Andrewom Parsonsom, predsjednicom Organizacionog odbora igara Seikom Hashimoto, guvernerkom Tokija Yurikom Koike i japanskom olimpijskim ministricom Tamayom Marukawa.

Paraolimpijske igre će biti otvorene 24. augusta uz učešće oko 4.400 sportaša, što je daleko manji događaj od Olimpijskih igara s 11.000 sportaša.

Paraolimpijske igre dolaze u vrijeme kada Tokio bilježi porast infekcija koronavirusom.

“S obzirom na trenutne brojeve slučajeva u Tokiju i Japanu, svi koji prisustvuju ovim igrama moraju biti oprezni”, rekao je Parsons.

Nove infekcije u Tokiju utrostručile su se tokom 17 dana Olimpijskih igara, iako su medicinski stručnjaci rekli da porast nije izravno povezan s igrama.

Kako se situacija pogoršava, japanski premijer Yoshihide Suga u ponedjeljak je rekao da će se vanredno stanje u Tokiju i drugim područjima produžiti do 12. septembra. Vanredno stanje na snazi ​​je od 12. jula.

Paraolimpijske igre završavaju 5. septembra.

U petak su u Tokiju zabilježena 5.773 slučaja COVID-19, što je novi dnevni rekord. U nedjelju je u japanskom glavnom gradu prijavljeni 4.295 slučajeva. Porast infekcija ozbiljno je opteretio medicinski sistem. Stručnjaci kažu da situacija izmiče kontroli, a neki je nazivaju “katastrofom”.

Doktor Haruo Ozaki, predsjednik Tokijskog ljekarskog udruženja, rekao je da se značajan broj ljudi još uvijek nije vakcinisao.

Procjene govore da je oko 37 posto japanske populacije potpuno vakcinisano protiv COVID-19. Održavanje Paraolimpijskih igara Ozaki je nazvao “političkom odlukom”. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje