Četvrtak, 22. August 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Papa Franjo najavio moguće promjene: Vatikan razmišlja o ukidanju celibata

Hoće li manjak svećenika natjerati Katoličku crkvu da omogući ređenje već oženjenim muškarcima i ukine celibat tamo gdje nedostaje svećenika? O tom pitanju se sve glasnije govori i u Vatikanu, a temu bi na dnevni red mogao staviti papa Franjo već iduće godine.

Zbog manjka svećenika – sve glasnije se govori o zaređivanju oženjenih muškaraca, a s tim pod ruku ide i pitanje ukidanja celibata.

“Mi svećini nismo ti koji će odlučivati da li će se celibat ukinuti i kada. To je pitanje koje će doći iz Vatikana. Ja mislim da se što se samog celibata tiče i u samoj crkvi to ne bi potaknulo veća svećenička zvanja”, rekao je RTL-u svećenik Kristijan Zeba.

Iduće godine papa Franjo najavio je Amazonsku biskupsku sinodu, a na dnevnom redu moglo bi se naći pitanje: viri probati, odnosno zaređivanje već oženjenih muškaraca.

Grkokatolički svećenici se mogu ženiti. Nikola Kekić, vladika križevački kaže da je u njihovoj župi oženjeno 95 posto klera i to je stvar izbora.

Biskup križevački vjeruje kad bi se omogućila ženidba da bi bilo puno više onih koji bi se opredijelili za svećenički red. (RTL)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,