Ponedjeljak, 27. Januara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Otvorene svjetske vojne igre u Kini

U kineskom gradu Wuhan danas su počele 7. CISM svjetske vojne igre koje je otvorio predsjednik Kine Xi Jinping.

Xi je na sastanku sa zvaničnicima Međunarodnog savjeta za vojne sportove (CISM) i predstavnicima država učesnica izrazio očekivanje da će moć sporta biti i most komunikacije među različitim kulturama i okupiti zajedno narode u srce mira, saopštilo je Ministarstvo odbrane, prenosi Tanjug.

Tokom narednih 10 dana 9.308 vojnih spor atista iz 109 država članica CISM takmičit će se u 27 disciplina na rekordnih 329 sportskih događaja.

Vojne olimpijske igre

CISM svjetske vojne igre zbog velikog broja učesnika i broja disciplina nazivaju i vojne olimpijske igre.

To je potvrdila i današnja svečanost otvaranja igara sa rekordnim brojem takmičara koji su prodefilovali Centralnim sportskim centrom grada domaćina, a kulturno-umjetnički program bio je istinski multimedijalni doživljaj sa porukama za mir širom sveta i atraktivnim paljenjem olimpijske vatre.

Agencija javlja da su u Olimpijskom selu u Wuhanu također na svečan način podignute zastave svih država učesnica ovogodišnjih igara.

Međunarodno vijeće za vojne sportove formirano je 18. februara 1948. u Nici na temeljima ideje o uspostavljanju mirnog i sigurnog svijeta i misijom da se pripadnici oružanih snaga širom svijeta bore i nadmeću na sportskom umjesto bojnom polju. Filozofija i ideali organizacije ugrađeni su u zvanični slogan CISM – “Prijateljstvo kroz sport”. (AJB|Agencije) 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , , , ,