Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Od žrtava pokrali oko 300 hiljada eura: Par kojem su svi zavidjeli, uživao lažni luksuz

Preuzmite sliku

Izgledaju kao da su ravno iz glumačke postave “Otoka ljubavi” i žive životom bogatih i slavnih. S dizajnerskom odjećom, vrhunskim nakitom i skupim praznicima u Dubaiju, Parizu, Italiji i Hrvatskoj.

Ipak, daleko od toga da su manje slavne osobe, oni su zapravo kriminalci čija je rastrošnost financirana novcem ukradenim od onih koji ništa nisu sumnjali posjetitelji teretane.

Ashley Singh (35) i njegova partnerica Sophie Bruyea (20) privukli su pažnju na društvenim mrežama objavljujući fotografije njihovog lagodnog i raskošnog života.

The Sun piše  ispostavilo se da je njihov životni stil potpuna laž. Godinu dana su pretresali ormariće u teretanama širom Londona i s kreditnih kartica svojih žrtava podigli oko 250 hiljada funti (oko 570.000 KM ili oko 300.000 eura).

Singhu je višestruki prevarant i koji je već bio zatvoren zbog istih prijestupa 2019. godine. Još bi bio unutra da je odslužio cijelu kaznu od šest i po godina, a ne samo pola, prenosi Tuzlanski.ba.

Par je oštetio ukupno 18 ljudi. Osim kreditnih kartica, uzimali su i SIM kartice iz njihovih mobilnih telefona, što im je omogućilo da ponište lozinke za bankovne račune svojih žrtava.

Paralelno, Sophie se na društvenim mrežama hvalila luksuzom u kojem uživaju. Objavljivala je fotografije u dizajnerskoj odjeći i s putovanja po raznim državama svijeta. Nakon što je istina izašla  na vidjelo, Sophie je zatvorila sve profile na društvenim mrežama.

Luksuzni odmori i fensi restorani

Hvalili su se da uživaju u Dubaiju i to u bazenu koji se nalazi na krovu zgrade od 50 spratova. Ulazak na bazen košta čak 100 funti (oko 227 KM), a osoba koja dođe mora da potroši minimalno 214 funti (oko 490 KM) za hranu i piće.

Fotkali su se i po skupim restoranima. Jedan od njih je Sexy Fish, gdje samo kroketi koštaju 15 funti (oko 35 KM) , a čaša vina 16 (oko 36 KM).

Kako su uhapšeni?

Uhapšeni su na aerodromu Gatwick prošlog januara, nakon što su doletjeli iz Pariza s oko 1.700 funti (oko 3.900 KM) vrijednom dizajnerskom odjećom.

Oboje su osuđeni za zavjeru za počinjenje prevare lažnim predstavljanjem između januara 2022. i januara 2023. Sophie je dobila 20 mjeseci u ustanovi za mlade predstupnike i mora odraditi 120 sati neplaćenog rada i ići na rehabilitaciju. Njen partner je dobio zatvorsku kaznu u trajanju od tri godine.

Ranija krivična djela

Žrtve je najviše razbijesnelo što je Singh već bio u zatvoru zbog počinjenja identičnog kaznenog djela. Tada je s Tonyjem Clarkom (29) ukrao hiljade funti, takođe od korisnika teretane.

Fotografisali su kreditne kartice svojih žrtava i zamijenili SIM kartice u telefonima.

Ispovijest žrtve

Kancelarijski službenik (49) koji je žrtva krađe i želio je ostati anoniman, ispričao je kako nije ni znao da su mu provalili u ormarić sve dok nije došao kući i vidio obavještenja na mobilnom o potrošnji.

“Kad sam se vratio do svog ormarića nakon jednosatnog treninga, bilo ga je teško otvoriti, a moj mobilni je bio isključen. Ali nisam bio previše sumnjičav, jer se činilo kao da ništa ne nedostaje. Nisu čak ni uzeli novac iz mog novčanika. Kasnije sam saznao da mi je SIM kartica blokirana i da su moje kartice i mobilni odneseni na bankomat lokalne benzinske stanice, gdje su dobili moj PIN iz bankarske aplikacije s mog mobilnog. Uzeli su mi novac s računa, a zatim se vratili u teretanu i vratili tri debitne kartice u moj ormarić, prije nego što mi se trening završio”, rekao je on. (Nova.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje