Srijeda, 4. Oktobra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Očekuje se da će dim od šumskih požara u Kanadi stići do Norveške

Preuzmite sliku

Norveški naučnici očekuju da će dim uzrokovan šumskim požarima u Kanadi, koji je gustom izmaglicom obavio dijelove Sjeverne Amerike u četvrtak doći i do Norveške, na sjeveru Evrope, prenosi Anadolija.

Naučnici za atmosferu i klimu s Norveškog instituta za istraživanje klime i okoliša (NILU) koristili su određene instrumente kako bi predvidjeli kako će dim putovati kroz atmosferu.

Dim se kretao iznad Grenlanda i Islanda od 1. juna, a posmatranja u južnoj Norveškoj zabilježila su povećanje koncentracije čestica u obliku aerosola, saopštila je nezavisna istraživačka institucija.

“Možda ćemo moći vidjeti izmaglicu ili osjetiti miris dima. Međutim, ne vjerujemo da će broj čestica u zraku ovdje u Norveškoj biti dovoljno velik da bude štetan za naše zdravlje”, rekao je Nikolaos Evangeliou, istraživač s NILU-a.

Zagađenje od šumskih požara koji sedmicama bjesne Kanadom prekrilo je velike dijelove Sjeverne Amerike, uključujući New York, u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje su izdana upozorenja o visokorizičnom kvalitetu zraka za desetine miliona ljudi

U Kanadi je aktivno više od 400 šumskih požara, a smatra se da je 249 van kontrole.

“Od početka 2023. godine izbilo je 2.214 šumskih požara u Kanadi, a izgorjelo je oko 3,3 miliona hektara“, rekao je kanadski ministar javne sigurnosti Bill Blair.

Kanada je zatražila pomoć u borbi protiv požara širom zemlje. (Foto: PrtScn TheGuardian)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,