Petak, 30. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Objavljen snimak bijega meksičkog narkobosa (VIDEO)

Preuzmite sliku

Guzman hoda, gleda iza zida koji odjeljuje tuš od sobe, sjeda na krevet i čučeći odlazi iza zida te nestaje…

Meksička vlada objavila je snimak sigurnosne kamere koja prikazuje “kralja droge” Joaquina Guzmana, poznatog kao El Chapo, u posljednjim trenucima prije nego je u subotu navečer kroz tunel u svojoj ćeliji pobjegao iz strogo čuvanog zatvora.

El Chapo, što je skraćenica od “chaparro” (kratki), u subotu navečer pobjegao je iz strogo čuvanog zatvora Altiplano, što mu je uspjelo drugi put u 14 godina, a čime je zadao težak udarac predsjedniku Peni Nietu.

Povjerenik za državnu sigurnost Monte Alejandro Rubido prikazao je snimak loše kvalitete. Na njemu se vidi kako Guzman hoda gore-dolje, gleda iza zida koji odjeljuje tuš od sobe, potom sjeda na krevet i čučeći odlazi iza zida te nestaje iz vidnog polja.

“Promijenio je cipele i otišao pod tuš. Ne može se vidjeti šta radi“, kazao je Rubido.

Nagrada za informaciju – Zid je blokirao pogled na pola metra široku rupu koja vodi u tunel. Pretpostavlja se da je najnoviji bijeg meksičkog narkobosa, jednog od najmoćnijih na svijetu, bio moguć jedino uz saučesništvo nekoga u vlasti, kazao je ministar unutrašnjih poslova.

Nakon Guzmanovog bijega počele su potrage u zoni oko zatvora, kao i na cestama u susjednim državama, a otkazani su i letovi s obližnjeg aerodroma Toluca.

Meksička vlada također je odlučila povisiti nagradu za informaciju koja bi dovela do hapšenja kralja droge na 3,8 miliona američkih dolara, dok je SAD ponudio pet miliona dolara. Smatra se da 58-godišnji Guzman upravlja moćnim kartelom iz Sinaole.

Kartel Sinaloa vodio je krvavi rat protiv oružanih snaga i protivničkih kartela, među kojima je poznati kartel Zetas.

Više od 80.000 ljudi ubijeno je od 2006. u nasilju u Meksiku povezanim s trgovinom droge. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,