Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Objavljen izvještaj zviždača: Pelosi pokrenula istragu radi opoziva Trumpa

Preuzmite sliku

Obavještajni odbor američkog Predstavničkog doma objavio je danas izvještaj zviždača s koga je skinuta oznaka povjerljivosti, u kome se navodi da je predsjednik SAD Donald Trump koristio svoj položaj kako bi zatražio miješanje strane države u predsjedničke izbore 2020. godine. 

“Duboko sam zabrinut zbog opisanih radnji koje predstavljaju ozbiljan ili grub problem, zloupotrebu ili kršenje zakona ili izvršnog uređenja” navodi se u izvještaju, prenosi Reuters

Sa izvještaja je skinuta oznaka tajnosti i objavio ga je Obavještajni odbor poslije višesedmičnog spora, što je pomoglo predsjedavajućoj američkog Kongresa Nancy Pelosi da pokrene formalnu istragu o tome da li bi republikanski predsjednik Donald Trump trebalo da bude opozvan.

Na neki način istraga o Trumpovoj administraciji neće izgledati previše drugačije od onih koje su u toku u parlamentu, ali sada će se fokusirati na situaciju u Ukrajini i na hitnost postupanja, navodi AP

Pelosi je okupila šest odbora Predstavničkog doma koji su mjesecima vodili istragu o Trumpovoj administraciji. Pravosudni odbor Predstavničkog doma je ključan, jer će on preuzeti vodeću ulogu u izradi i razmatranju članova o opozivu koji će biti upućeni u Predstavnički dom na glasanje.

U pritužbi tajnog zviždača u središtu kongresne istrage radi opoziva američkog predsjednika Donalda Trumpa navodi se da je Trump zloupotrijebio svoje ovlasti “kako bi tražio miješanje strane države” u američke izbore u narednoj godini. Bijela kuća potom je pokušala da “zaključa” informaciju kako bi je zataškala, navodi se u pritužbi.

Dokument na devet stranica objavljen je u danas uoči svjedočenja Josepha Maguirea, vršioca dužnosti nacionalne obavještajne službe, koji je priznao da je zviždač naveo teška kršenja pravila američkog predsjednika, ali je dodao da nije njegova uloga da prosuđuje da li su nečiji navodi pouzdani ili ne. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje