Srijeda, 29. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Novinari Reutersa osuđeni na zatvor zbog istrage o masakru nad Rohindžama

Preuzmite sliku

Dvojica Reutersovih novinara koji su istraživali zločine mijanmarske vojske nad Rohindžama osuđeni su na sedam godina zatvora zbog kršenja zakona o državnoj tajni.

– Obojica su kršila zakon o državnoj tajni te su osuđeni svaki na po sedam godina zatvora – rekao je sudija Je Lvin (Ye Lwin) pred prepunom dvoranom, u kojoj su se našli brojni novinari i diplomati.

Dvojica lokalnih mijanmarskih novinara, koji su radili za britansku agenciju, Va Lone (Wa, 32) i Kjav Soe Oo (Kyaw, 28) u pritvoru su od decembra 2017. godine.

Masakr nad muslimanima

Optuženi su da su se domogli dokumenata vezanih uz operacije mijanmarskih sigurnosnih snaga u državni Rahin, regiji na sjeverozapadu Mijanmara u kojoj se odigravala tragedija Rohindža.

Koncentrirali su se na masakr nad pripadnicima te muslimanske zajednice u selu In Din 2. septembra 2017.

Ova je presuda donesena u vrijeme velikih napetosti između Mijanmara i međunarodne zajednice.

Prije sedam dana istražitelji UN-a objavili su izvještaj u kojem se govori o “genocidu” nad Rohindžama i izravno optužuje vojska, ali i šutnja dobitnice Nobelove nagrade za mir Aung San Su Či (Suu Kyi) koja je na čelu vlade od 2016. godine.

Apeli za oslobođenje

Proces je pomno pratila međunarodna zajednica koja je već uputila apele da se oslobode dvojica novinara.

Ujedinjeni narodi, Evropska unija i neke zemlje, među kojima SAD, Kanada i Australija, pozvali su na oslobađanje novinara.

– Danas je tužan dan za Mijanmar, Reutersove novinare, kao i globalno za slobodu medija – rekao je glavni uredik Reutersa Stiven J. Adler (Stephen).

Američki ambasador u Mijanmaru kazao je da je presuda “duboko uznemirujuća za svakog ko se bori za slobodu medija”, a UN je zatražio oslobađanje novinara.

Prema podacima UN-a, više od 700.000 Rohindža pobjeglo je preko granice u susjedni Bangladeš. Mijanmar negira optužbe o zvjerstvima svojih sigurnosnih snaga i kaže da je vodio legitimnu operaciju protiv pobunjenika. (Avaz)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,