Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Novi Zeland: Brojne žrtve napada na dvije džamije

Preuzmite sliku

Komesar policije Mike Bush kazao je kako su četiri osumnjičene osobe u zatvoru – tri muškarca i žena.

Strahuje se da je veliki broj ubijenih nakon što su naoružane osobe ušle u dvije džamije u novozelandskom gradu Christchurch u petak i počele pucati.

Komesar policije Mike Bush kazao je kako su četiri osumnjičene osobe u zatvoru – tri muškarca i žena – te dodao: „Nećemo pretpostavljati da je opasnost prošla“. On je dodao kako postoji „značajan“ i „veliki“ broj žrtava.

Sam Clarke, reporter medijske kuće TVNZ, razgovarao je sa nekoliko osoba u džamiji Masjid Al Noor kada je pucnjava počela. On je za Al Jazeeru naveo kako je čovjek sa automatskom puškom ušao u bogomolju i počeo pucati.

 • „Naoružana osoba, obučena u crno sa kacigom i automatskom puškom, ušla je kroz stražnji dio u džamiju i počela pucati na ljude koji su se tamo molili“, naveo je Clarke.

  Lokalni mediji prenose fotografije kako je jedan od napadača na oružju imao ispisana imena cara Lazara, Miloša Obilića i drugih historijskih ili kulturoloških ličnosti Srbije i Crne Gore.

  Također se navodi kako je na svom Facebook profilu, koji je sada ugašen, spominjao napadače na džamije u Italiji i Kanadi, te se špekulira kako je taj napadač iz Australije Brenton Tarrant (28).

  Situacija na više lokacija

  Policija je potvrdila kako se druga pucnjava desila u džamiji Linwood tokom molitve petkom, ali nije ponudila više detalja.

  „Imamo situaciju koja se razvija na više lokacija. Ovo će biti, i već jeste, jedan od najcrnjih dana Novog Zelanda“, kazala je premijerka ove države Jacinda Ardern.

  Vlasti nisu opisale veličinu dešavanja, ali su pozvale ljude u centralnom Christchurchu da ostanu u svojim kućama, a policija je upozorila vjernike da ne idu u džamije „u cijelom Novom Zelandu“.

  Svjedok Len Peneha kazao je kako je vidio kako muškarac u crnom ulazi u džamiju Masjid Al Noor i potom čuo veliki broj pucnjeva. Zatim je vidio veliki broj užasnutih ljuti kako bježe iz džamije.

  Rekao je kako je vidio i napadača kako bježi prije dolaska hitnih službi. Peneha, koji živi blizu džamije, navodi kako je ušao u zgradu kako bi pokušao pomoći.

  „Svuda sam vidio mrtve ljude“, rekao je još.

  Mnogo mladih žrtava

  Jedan čovjek koji je bio u džamiji i imao krvavu odjeću, kazao je kako se sakrio ispod klupe kad je počela pucnjava. Rekao je kako je 50-ak osoba bilo u džamiji.

  Clarke je istakao kako su neki uspjeli pobjeći kroz prozore i vrata, no „mnogi su bili pogođeni i imali su neki do 16 godina“.

  Između 10 i 15 „nekih mrtvih, nekih živih“ osoba je viđeno ispred džamije, dodao je. (Al Jazeera i agencije)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,