Četvrtak, 23. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Novi sastanak Kima i Trumpa danas u Vijetnamu

Preuzmite sliku

To je drugi susret čelnika Sjeverne Koreje i SAD-a u manje od godinu dana, prvi put su se sreli prošlog juna u Singapuru.

Glavni grad Vijetnama Hanoi bit će domaćin dvodnevnog susreta američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una, koji počinje u srijedu i na kojem će, prema najavama, glavna tema biti denuklearizacija Korejskog poluotoka.

To je drugi susret dvojice čelnika, koji su se prvi put sreli prošlog juna u Singapuru na historijskom susretu.

Tada je Kim obećao da će raditi na potpunoj denuklearizaciji, međutim, od tog “historijskog susreta” postignut je mali napredak u pregovorima, konstatira Reuters.

Sjeverna Koreja zahtijeva ukidanje američkih sankcija kako bi se službeno okončao Korejski rat, koji je trajao od 1950. do 1953. godine, i traži sigurnosna jamstva.

Stigli u Hanoi u utorak

S druge stane, SAD insistira na potpunoj, provjerljivoj i nepovratnoj denuklearizaciji Sjeverne Koreje prije ukidanja sankcija.

Dvojica čelnika stigli su u Hanoi u utorak – prvo Kim, a potom i Trump.

Bijela kuća je navela da će dvodnevni sastanak početi privatnom večerom u srijedu, kojoj će prisustvovati najbliži suradnici Kima i Trumpa.

Za četvrtak je najavljena serija službenih susreta.

Vijetnamske vlasti obećale su izuzetno visoke mjere sigurnosti, dok su Washington i Pjongjang još prije nekoliko dana poslali pripadnike svojih sigurnosnih snaga. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,