Srijeda, 25. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Nigerija: Tržnica Kurmi šest stoljeća privlači trgovce iz svih dijelova Afrike

Preuzmite sliku

Tržnica Kurmi, smještena u Kanou, u Nigeriji, nekoliko stoljeća je trgovački centar tog područja.

Kurmi se nalazi na trgovinskoj ruti Zapadne Afrike, zbog čega je posjećuju brojni trgovci i turisti ne samo iz Nigerije nego i Nigera, Čada i Kameruna.

Nastala je prije otprilike 600 godina, a u prošlosti je služila kao mjesto gdje su prodavani robovi. Danas je riječ o tržnici na kojoj se trguje odjećom, tradicionalnim predmetima, ukrasima i drugim vrstama robe.

U ovim uskim ulicama nalazi se na stotine malih prodavnica koje donose čar prošlih vremena. U ulicama na ovoj tržnici prodaju se začini, tradicionalna odjeća, ali i nakit.

U prošlosti je imala važno mjesto među trgovcima subsaharske Afrike, a danas je posjećuju i brojni domaći i strani turisti.

Direktor tržnice Alhaji Abdullahi Maikano za Anadolu Agency (AA) kazao je kako je tržnica osnovana u 15. stoljeću radi širenja trgovine u subsaharskoj Africi, ali i skladištenje robe usljed povećane trgovine u Kanou.

Maikano je kazao kako tržnica od davnina privlači brojne trgovce iz mnogih afričkih zemalja.

“Ovu tržnicu je 1926. godine obnovio emir Kanoa Abdullahi Bayero. Bayero je na tržnici napravio i prodavnice”, rekao je Maikano.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,