Petak, 18. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

New York: Više od 37.000 zaraženih korona virusom, preminulo 385 osoba

U New Yorku, žarištu epidemije korona virusa (COVID-19) u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), u posljednja 24 sata naglo je povećan broj zaraženih osoba kao i smrtnih slučajeva, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema posljednjima podacima, u New Yorku je registrovano više od 37.000 potvrđenih slučajeva zaraze korona virusom.

Andrew Cuomo, guverner države New York, istakao je da je broj preminulih od posljedica zaraze korona virusom povećan za 100 u jednom danu, te sada iznosi 385 smrtnih slučajeva.

‘Situacija se svaki dan dodatno pogoršava. To je ono s čime se sada suočavamo’, kazao je Cuomo.

Napomenuo je također da će korona virus ostaviti dramatične posljedice i na ekonomiju ove američke savezne države, napominjući da država gubi prihode do 15 milijardi dolara zbog zatvaranja kompanija i otpuštanja radnika.

Od četvrtka je više od 5.300 zaraženih hospitalizirano u cijeloj državi, što je 40 posto više nego dan ranije, dok je gotovo 1.300 pacijenata na intenzivnoj njezi, što je povećanje za 45 posto.

Zvaničnici New Yorka pozivaju ljude koji su se zaputili prema vikendicama radi samoizolacije da tamo ostanu 14 dana kako bi izbjegli širenje korona virusa.

Više od 200 medicinskog osoblja iz Kentuckyja upućeno je u četvrtak u saveznu državu New York radi pružanja pomoći medicinskim ustanovama koje danonoćno vode borbu protiv korona virusa.

Američka vojska je također izdala naredbu da osoblje vojnih bolnica iz Colorada i Texasa bude raspoređeno u New Yorku i Washingtonu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,