Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Netanyahu obavijestio Blinkena da bi ofanziva u Rafahu mogla početi u roku dvije sedmice

Preuzmite sliku

Izraelski mediji objavili su u petak je izraelski premijer Benjamin Netanyahu obavijestio američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena da bi kopnene operacije u Rafahu na jugu Pojasa Gaze mogle početi u roku od dvije sedmice.

Ovu informaciju objavio je izraelski Kanal 12, dok je javni emiter KAN objavio da će operacija vojske u Rafahu početi nakon što se završi velika evakuacija stanovnika iz grada.

Procjene pokazuju da se oko 1,4 miliona Palestinaca nalazi u Rafahu nakon što je izraelska vojska primorala stotine hiljada Palestinaca sa sjevera Pojasa Gaze da se evakuišu na jug.

Izraelski mediji navode i da je vojska odobrila kopnenu operaciju u Rafahu, nakon što je Netanyahu u petak naredio vojsci da pripremi vojni plan za evakuaciju civila iz Rafaha i poraz tamošnjih bataljona Hamasa.

“Nemoguće je postići cilj rata – eliminaciju Hamasa ostavljanjem četiri bataljona Hamasa u Rafahu”, objavila je Netanyahuova kancelarija na društvenoj mreži X.

Dodaje se da je jasno da intenzivne aktivnosti u Rafahu zahtijevaju da se civili evakuišu iz područja borbenih dejstava.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Međutim, izraelske snage i dalje nastavljaju s napadima u kojima je od 7. oktobra ubijeno najmanje 27.947 Palestinaca, uglavnom žena i djece, a 67.459 je ranjeno.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,