Srijeda, 4. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Netanyahu: Dogovor s UAE-om ne znači da odobravamo prodaju oružja toj državi

Preuzmite sliku

Izrael nije ublažio svoje protivljenje američkoj prodaji oružja Ujedinjenim Arapskim Emiratima koja bi mogla umanjiti izraelsku vojnu superiornost nakon što su dvije države normalizovale svoje diplomatske odnose, objavio je danas ured izraelskog premijera.

Saopćenje iz ureda Benjamina Netanyahua dolazi nakon izvještaja u novinama Yedioth Ahronoth da vlada američkog predsjednika Donalda Trumpa planira „ogromnu“ prodaju borbenih aviona F-35 Emiratima u sklopu prošlosedmične odluke te arapske države da normalizuje odnose s Izraelom.

Prema nekoliko desetljeća starom dogovoru Washington nije prodavao oružje na Bliskom istoku koje bi moglo potkopati izraelsku vojnu prednost. To se odnosilo i na avione F-35 koji nisu dostupni arapskim državama, dok ih Izrael ima i koristi.

“Izrael nije promijenio svoje dosljedne stavove”

“U razgovorima s UAE-om Izrael nije promijenio svoje dosljedne stavove protiv prodaje oružja i obrambenih tehnologijama državama Bliskog istoka koje bi mogle poremetiti vojnu ravnotežu“, priopćio je Netanyahuov ured.

Trumpova vlada je nakon normalizacije odnosa prošli četvrtak signalizirala da bi s UAE-om mogla postići dogovor o prodaji oružja.

Obavještajni ministar Eli Cohen kazao je kako se nije raspravljalo o izmjenama politike ravnoteže vojne moći i kako Izrael nije pristao ni na kakve američke izmjene.

UAE i Izrael su prošli četvrtak objavili da su uz posredovanje SAD-a postigli historijski sporazum koji će dovesti do pune normalizacije diplomatskih odnosa dvije države.

Time su Emirati postali treća arapska i prva zaljevska država koja je uspostavila diplomatske odnose s Izraelom, nakon Egipta i Jordana.

Većina bliskoistočnih država bojkotira Izrael od osnivanja države 1948. godine. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: