Petak, 3. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Nakon pet godina probudio se iz kome i kazao ‘Ženo, volim te!’

Kinez Li Zhihua iz provincije Hubei pao je u komu nakon što je zadobio teške povrede glave u saobraćajnoj nesreći koji je doživio u avgustu 2013. godine dok je vozio skuter na putu za posao.

Njegovoj supruzi Zhang Guihuan (57) doktori su kazali kako će njen suprug ostati u ‘trajnom vegetativnom stanju’ odnosno da se nikada neće probuditi iz kome.

Međutim, ona se nije pomirila s prognozama ljekara i uz svog muža provodila je svaki dan više od 20 sati i tako skoro 2000 dana njegujući ga.

Za to vrijeme Zhang je smršala 10 kilograma.

Ipak, nije sve bilo uzaludno jer se njen suprug Li Zhihua prošle godine probudio iz kome. Iako, nije mogao govoriti odmah nakon što se probudio iz kome Li je bio u potpunosti svjestan svog okruženja i svega onoga što je njegova supruga činila za njega.

Njegova supruga spavala je dnevno samo 3 do 4 sata dok je ostatak vremena provodila kako bi ga mogla hraniti i razgovarati s njim te puštati mu muziku što je prema mišljenju ljekara bilo od presudnog značaja na njegov živčani sistem.

Međutim, njegove prve riječi nakon što se probudio iz petogodišnje kome su bile ‘Ženo, volim te!‘.  Zhang Guihuan i dalje njeguje svog supruga koga su ljekari bili ‘otpisali’.

Ovu nesvakidašnju priču objavili su brojni svjetski mediji, a na video snimku iz bolnice vidi se kako gospođa Guihuan  pomaže svom mužu da hoda i masira ga dok mu medicinske sestre pomažu u povećanju raspona pokreta.

Prema riječima ljekara, Li Zhihua nakon kome u procesu oporvaka postiže odlične rezultate. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,