Četvrtak, 28. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Najskuplji skandal u istoriji autoindustrije: Volkswagen će morati platiti oko 13,6 milijardi eura odštete

Preuzmite sliku

Njemački proizvođač automobila Volkswagen (VW) moraće platiti rekordnih oko 13,6 milijardi eura (15 milijardi dolara) potrošačima kako bi izmirio tužbe, saopštili su izvori iz raznih medija, prenosi Anadolu Agency (AA).

Nagodba će VW koštati oko 4,5 milijardi eura (pet milijardi dolara) više nego što su govorile glasine od prošle sedmice. Ujedno, to će biti najveći automobilski program otkupa u istoriji Sjedinjenih Američkih Država, kao i najskuplji skandal u istoriji autoindustrije. Nagodba će biti službeno uknjižena danas na sudu u San Franciscu.

Prošle godine, Agencija za zaštitu životne sredine objavila je da su Volkswagenova vozila opremljena sotfverom koji vara na testu emisije gasova. U prevaru je uključeno nekoliko VW-ovih modela sa bizel motorom proizvedenih u periodu od 2008. do 2015. godine. Među njima su i pojedini modeli Audija i Porschea, koji su u VW-ovom vlasništvu.

Nakon skandala podneseno je oko 600 tužbi protiv VW-ea od strane potročaša i Ministarstva pravdeSAD-a. Nagodba, koja će biti objavljena utorak uključivaće vjerovatno oko 500.000 vlasnika Volkswagen vozila.

Vlasnici će dobiti u prosjeku oko 4.500 eura (5.000 dolara), a neki čak i oko 9.000 eura (10.000 dolara). U sklopu nagodbe sa svakim od vlasnika, VW će ponuditi ili otkup vozila ili popravku motora.

Od 13,6 milijardi eura, koliko će koštati nagodba, 2,45 milijardi (2,7 milijardi dolara) za ublažavanje posljedica na okoliš, te 1,8 milijari (2 milijarde dolara) za proučavanje tehnologije kako bi se postigla nulta stopa emisije gasova.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,